Insalata mista di fagioli bianchi,rucola e aceto balsamico-
Najbardziej lubię sałatkę fasolową z tuńczykiem. Inne wersje są równie smaczne , a kombinacji bardzo wiele. Do tej sałatki powinnam dodać krewetki, ale w ostatniej chwili zmieniłam decyzję i zamiast nich do miseczki z warzywami wrzuciłam twarożek. Oczywiście znałam wcześniej taką wersję , więc nie obawiałam się skutków.
Sałatka jest bardzo smaczna i pełnowartościowa. Można ją podawać jako danie samodzielne z dodatkiem świeżego pieczywa. Najbardziej lubię ją z chlebkiem o nazwie "pane toscano", które nie zawiera w swoim składzie soli. Sałatka jest bardzo aromatyczna , pikantna i wystarczająco słona.
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli/ok.300-400 g/
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy
- 1 czerwona cebula
- 150 g białego twarogu/użyłam pecorino Primosale/
- 1/2 słoika zielonych oliwek/użyłam mniej bo były bardzo duże/
- kilka liści sałaty
- wiązka świeżej rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgnieciony czosnek , oliwę i ocet wymieszać dokładnie w małym słoiczku energicznie potrząsając Otrzymamy w ten sposób sos sałatkowy.
Fasolę odsączyć z zalewy, pomidory i cebulę pokroić. Warzywa wymieszać w salaterce. Dodać twarożek pokrojony w grubą kostkę. Doprawić do smaku solą , świeżo zmielonym pieprzem i polać sosem balsamicznym. Podawać z zieloną sałatką i rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz