O właściwościach zdrowotnych i innych zaletach mięsa ryb wszyscy doskonale wiemy Trudniej wprowadzić naszą wiedzę w życie. Ale zdecydowanie muszę przyznać że Włosi jedzą o wiele,wiele i jeszcze razy wiele więcej ryb niż nasi rodacy. Z pewnością wiąże się to z tradycją i innym sposobem odżywiania, ale przede wszystkim z łatwiejszym dostępem do świeżych ryb na rynku. Na dodatek cały półwysep apeniński otoczony jest morzami i oceanem. Co tu dużo pisać ......Włosi jedzą ryby i potrafią je przyrządzać.
A ja troszkę się od nich uczę.
Dziś przygotowałam popularną nie tylko w Italii, ale również w naszym kraju makrelę czyli sgombro.
Składniki:/ 4 porcje/
- 500-600 g filetów rybnych/makrela/
- 100 g grissini
- 80 g migdałów/połowa w płatkach/
- 40 g startego parmezanu
- garść zielonej pietruszki
- mąka do panierowania
- 3/4 szklanki mleka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól
- pieprz

Grissini,migdały i zieloną pietruszkę rozdrobnić delikatnie przy pomocy miksera. Przesypać do miski, dodać płatki migdałowe, starty ser parmezan, pieprz, delikatnie posolić i wymieszać.Umyte filety rybne dokładnie osuszyć ręcznikiem spożywczym.Panierować rybę najpierw w mące, później w mleku ,a na koniec w mieszance migdałowej z grissini i pietruszką. Przygotowane w ten sposób filety ułożyć luźno w formie wyścielonej papierem do pieczenia, skropić oliwą. Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20min. w temp.180 st. Skorupka migdałowa powinna być delikatnie przyrumieniona.
Gotowe filety rybne podawać z dodatkiem ziemniaczków pieczonych w piekarniku lub na patelni i sezonową sałatką.

II-wersja ziemniaki z patelni.

Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam takiej makreli - zawsze tylko wędzona. Będę musiała spróbować i takiej odsłony!
OdpowiedzUsuń