09.10.2011

Panzanella nie tylko latem


Jest to typowe letnie danie kuchni toskańskiej wykonane z czerstwego chleba i  warzyw. 
...i choć najsmaczniejsze panzanelle  powstają właśnie  latem kiedy dysponujemy
 świeżymi , pachnącymi pomidorami i innymi warzywami, to dla mnie  jest to sałatka, która towarzyszy mi w ciągu prawie całego roku.


 A to głównie ze względu na możliwość  wykorzystania czerstwego chleba i przygotowania szybkiej sałatki, będącej samodzielnym daniem,a często również dodatkiem do  mięsa i ryb.
 Oryginalna wersja/i taką właśnie poznałam/ wymaga użycia chleba moczonego w wodzie /pan molle/, później wyciśniętego, porwanego na kawałki połączonego z pomidorami, cebulą, ogórkiem, lub selerem naciowym, bazylią,octem solą i pieprzem . Chleb jak już wspomniałam ma być czerstwy,a najlepszy to ten wiejski z dużymi dziurami i wyrazistej strukturze

To  toskańskie danie dla ubogich z czasem stało się popularne na terenie całej Italii,  później  Europy, a  z  czasem zmieniło swoją recepturę i składniki według gustów i  upodobań.

Zaobserwowałam np. że  w naszym kraju do panazelli używane jest chrupiące, świeże pieczywo, pokrojone w kostkę i zapiekane w piekarniku jako grzanki. Można i tak. ..........

Moja  panzanella również dostosowuje się do tego jakimi składnikami dysponuję w danej chwili , a oto ona:
Składniki:/na 2 porcje/
  • 200 g czerstwego chleba- domowy wieloziarnisty- /powinien być toskański,lub ciabatta/
  • 2 dojrzałe pomidory
  • ½ cebuli czerwonej
  • mały ogórek
  • ½ żółtej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • kawałek selera naciowego
  • kilka listków bazylii
  • mix sałatek
  • oliwa z oliwek/2 łyżki/
do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny lub jabłkowy    
Wykonanie:

Umyte pomidory pokroić w kostkę i umieścić w salaterce.  
Dodać do nich pokrojone również w kostkę kromki chleba, wymieszać i pozostawić na chwilę aby chleb wchłonął sok wytworzony przez pomidory.
 Umyć i pokroić pozostałe warzywa, a następnie połączyć je z chlebem i pomidorami.
 Dodać sałatkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem,wymieszać.
 Na koniec tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą z oliwek i skropić octem.

1 komentarz:

  1. Robiłam tą sałątkę wspólnie z dziewczynami do akcji Peli. Wyszła bardzo smacznie :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........