08.10.2013

Przekładane czekoladowe ciasto z cukinii


Nie pamiętam, czy to ciasto  powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i   pobudziłam moje zmysły  ............... przypadkowa kombinacja smaków  z cukinią w roli głównej...
Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów, soczysta , aromatyczna masa cukiniowa o owocowym smaku  i aksamitna, lekko słodka  śmietanka..............to trzy warstwy ,które tworzą to ciacho.Gdyby tak zrezygnować ze  śmietany  chyba nie trzeba nawet liczyć kalorii.....

Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone  było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........
Składniki:

ciasto:/foremka 26/20/
  • 300 g cukinii
  • 240 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru
  • 125 g soku jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g oleju roślinnego
  • 1 ł.łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g czekolady z orzechami/laskowymi/


nadzienie:
  • 600 g cukinii 
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów
nadzienie
  • 600 g cukinii
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów
oraz:
600 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny 

2 galaretki agrestowe
ciasto:
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać  sok jabłkowy z  miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
nadzienie:
-Cukinię obrać, wydrążyć  nasiona pokroić w kostkę.
-Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować.
-Dodać cukier, skórkę cytrynową  i gotować 5-8 minut.
-Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę.
-Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
śmietana
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.


wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy  na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę. 
Jeśli ciasto jest już  poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć  np. folią aluminiową /podwójną/ i  zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch  można udekorować  bitą śmietaną.


4 komentarze:

  1. Rewelacyjnie prezentuje się w tych zieleniach :) Zjawiskowe po postu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto smakuje jak normalne czekoladowe,a masa cukiniowa ma smak galaretki, którą używamy...........

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...