Nie pamiętam, czy to ciasto powstało ot tak w mojej wyobraźni, czy może gdzieś widziałam podobne i pobudziłam moje zmysły ............... przypadkowa kombinacja smaków z cukinią w roli głównej...
Mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów, soczysta , aromatyczna masa cukiniowa o owocowym smaku i aksamitna, lekko słodka śmietanka..............to trzy warstwy ,które tworzą to ciacho.Gdyby tak zrezygnować ze śmietany chyba nie trzeba nawet liczyć kalorii.....
Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........
Mogłam trochę popracować nad dekoracją, ale ciastoprzeznaczone było do zjedzenia, a nie do prezentacji.........
Składniki:
ciasto:/foremka 26/20/
| nadzienie:
nadzienie
|
oraz:
600 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki agrestowe
ciasto:
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać sok jabłkowy z miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
-Umytą cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Mąkę połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kakao.
-Czekoladę posiekać, dodać do mąki.
-W osobnym naczyniu wymieszać sok jabłkowy z miodem ,olejem i startą cukinią.
-Połączyć z suchymi składnikami i starannie wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok.40 minut.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Zimne przekroić na pół.
nadzienie:
-Cukinię obrać, wydrążyć nasiona pokroić w kostkę.
-Przełożyć do garnka , podlać odrobiną wody i zagotować.
-Dodać cukier, skórkę cytrynową i gotować 5-8 minut.
-Do gorącej masy wsypać galaretkę agrestową i żelatynę.
-Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
śmietana
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Z początku na najwyższych obrotach, a potem obniżyć obroty.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę.
Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch można udekorować bitą śmietaną.
-Pod koniec ubijania dodać cukier.
-Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i rozpuścić w kąpieli wodnej.Przestudzić i dodać do ubitej śmietany.
wykończenie:
-Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i częściowego stężenia.
-Na spód ciasta cukiniowego wyłożyć tężejącą masę cukiniowo-galaretkową, wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
-Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Można obłożyć boki.
-Jeśli ciasto znajduje się w blaszce wystarczy na śmietanę wylać zimną ,tężejącą galaretkę.
Jeśli ciasto jest już poza foremką/ jak u mnie/ należy boki zabezpieczyć np. folią aluminiową /podwójną/ i zalać ciasto.
-Po całkowitym zastygnięciu galaretki wierzch można udekorować bitą śmietaną.
Rewelacyjnie prezentuje się w tych zieleniach :) Zjawiskowe po postu :)
OdpowiedzUsuńniesamowita ta zieleń:D
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje jak normalne czekoladowe,a masa cukiniowa ma smak galaretki, którą używamy...........
Usuń