18.10.2013

Toskańska focaccia z winogronami

schiacciata con uva’


By stworzyć ten toskański smakołyk wystarczy trochę   chlebowego ciasta , odrobina cukru , 
oliwy  z oliwek i ciemne , drobne winogrona. 
 Winogrona są w tym wypieku  najważniejsze i  to one nadają mu niesamowitego  smaku i aromatu.

Ciasto to wypieka się raz w roku w czasie zbioru dojrzewających w słońcu winogron , pełnych słodyczy i cudownego smaku.  Kiedyś była to tradycja kuchni ubogich,  a dziś ten  cudowny wypiek należy do smakołyków. 
Jest to  moje drugie już podejście do tego ciasta / ZOBACZ / i z pewnością w przyszłym roku będzie powtórka, bo kto raz spróbuje tego połączenia   smaków ...........będzie do niego powracał.
Składniki:

  • 400 g mąki pszennej /300 g pszenna  manitoba, 100 g pszenna razowa/
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200-220  g wody
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki  cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 800 g czarnych winogron /fragolina /
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • lampka  czerwonego wina
Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać  rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu,  oliwę / 3 łyżki/ i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać  gładkie, sprężyste ciasto.
-Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części.
-Ciasto rozwałkować  na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.
-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić  łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru.
-Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi.
-Na wierzchu ułożyć  pozostałe winogrona,posypać cukrem , lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
-Piekarnik nagrzać do 190 st.C ,  wstawić blaszkę.
-Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z  piekarnika, skropić winem.
-Piec następne 15- 20 minut.
-Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
-Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam focacię ale czemu jeszcze nigdy nie robiłam jej sama? Chyba pora to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden z łatrwiejszych drożdżowych wypieków, warto spróbować,a zapewniam,że smakuje lepiej niż ta gotowa..........

      Usuń
  2. Robiłam focaccię nie raz, ale z winogronami jeszcze nie próbowałam... Musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń