Najpyszniejsze i najbardziej popularne letnie ciasto, które piecze już chyba każdy.
Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i nie różni się nawet wiele proporcją składników. Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat zawsze w tej samej wersji. Zmienia jedynie owoce. Najczęściej jednak z jabłkami. Wypiek ten w moim domu nazywany jest szarlotką babci Gieni i myślę , że tak już zostanie.
W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.
Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i nie różni się nawet wiele proporcją składników. Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat zawsze w tej samej wersji. Zmienia jedynie owoce. Najczęściej jednak z jabłkami. Wypiek ten w moim domu nazywany jest szarlotką babci Gieni i myślę , że tak już zostanie.
W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.
Oczywiście robię go zgodnie z tradycyjną recepturą , ale moje jest jakby..... odrobinę inne........
Składniki / blaszka 26-32 cm/
| oraz
|
Wykonanie:
-Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
-Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami.
-Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
-Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
-Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami.
-Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.
-Ciasto podzielić na dwie części/ jedna nieco większa /
-Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby dobrze stwardniało.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Na spód zetrzeć większą część schłodzonego ciasta, wyrównać powierzchnię.
-Posypać herbatnikami.
-Owoce ułożyć na cieście , posypać rodzynkami lub dowolnymi owocami.
-Posypać herbatnikami.
-Owoce ułożyć na cieście , posypać rodzynkami lub dowolnymi owocami.
-Białka ubić na sztywno , dodając pod koniec po łyżce cukier i proszek budyniowy.
-Pianę wyłożyć na owoce.
-Pianę wyłożyć na owoce.
-Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
-Piec 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Wygląda smakowicie ale u mnie panuje tylko tradycyjna szarlotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
zgadza się, kochamy to ciacho i my!:D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!