Pyszny dżemik dyniowy o cynamonowo - pomarańczowym aromacie.
Cudowny kolor, przyjemny smak ...świetny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast i ciasteczek....
Dodatek cytrusów wydaje mi się konieczny, ponieważ dynia jest dla mnie zbyt mdła i bez wyrazu…….
Dżem przygotowałam z zastosowaniem cukru żelującego, ale można go również zrobić bez jego użycia /tak jak każdy inny /. Często do tego rodzaju dżemu dodawany jest świeży imbir ,
dzięki któremu nabiera on ostrego ,zdecydowanego smaku.
Dynia świetnie łączy się z innymi owocami , np. z jabłkami, czy brzoskwiniami ,
można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego , dyniowego przysmaku.
dzięki któremu nabiera on ostrego ,zdecydowanego smaku.
Dynia świetnie łączy się z innymi owocami , np. z jabłkami, czy brzoskwiniami ,
można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego , dyniowego przysmaku.
Składniki: /3- 4 małe słoiczki/
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 2 pomarańcze
- 150 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 350 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1
- kora cynamonowa /do smaku/
Wykonanie:
-Pomarańcze wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę.
- Z owoców usunąć białą skórkę /choć prawdopodonie zawiera ona sporo substancji żelujących/
i pokroić na kawałki.
- Dynię pokroić i umieścić w rondelku z grubym dnem.
-Dolać wodę, dodać miąższ z pomarańczy i cynamon.
- Gotować ok.10-15 minut.
- Wyjąć cynamon , owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Dodać cukier żelujący , skórkę pomarańczową, sok z cytryny i gotować jeszcze ok.10 minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
-Gorący dżem przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić.
-Odwrócić do góry dnem i odstawić, aż dżem wystygnie.
maa idealny kolor:)
OdpowiedzUsuńJesienne pyszności:)!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie - kocham cynamon :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk