22.10.2013

Racuchy dyniowe z musem jabłkowym i suszonymi owocami

Zwyczjne placuszki z ricotty z dodatkiem  przecieru dyniowego , podane z musem jabłkowym i suszonymi owocami smakują  nadzwyczajnie.........
Mięciutkie, puszyste placuszki dyniowe z dodatkiem serka ricotta. Po usmażeniu  wystarczy  posypać je cukrem pudrem, ale jeszcze bardziej smakują  z dodatkiem   pachnącego  cynamonem i wanilią musu jabłkowego.

Składniki:
dynia upieczona lub ugotowana250g
ricotta100g
proszek do pieczenia1,5łyżeczki
jajka2sztuki
olej roślinny2łyżki
cukier puder1łyżka czubata
mąka pszenna1szklanka
sól2szczypty
jabłka winne4sztuki
miód1łyżka
cynamon0,5łyżeczki
sok z cytryny
suszone owoce /mix/
2
do 
łyżki
dekoracji
     
Wykonanie:
-Dynię zmiksować na gładkie pure.
-Połączyć z ricottą i cukrem, dodać jajka , olej i wymieszać  do połączenia się składników.
-Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
-Dodać do  mokrych składników.
-Wymieszać. /jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, jeśli gęste wlać trochę mleka
-Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem.
-Kłaść łyżką niewielkie placuszki /zachować odstępy/.
-Piec na wolnym ogniu z obu stron do ładnego przyrumienienia się.
-Smażyć kolejną partię placków smarując za każdym razem delikatnie patelnię.
-Gotowe placuszki przełożyć na talerze i podawać z cynamonowym musem jabłkowym
-Posypać owocami.

Aby przygotowac mus należy: jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn wyparuje zbyt szybko dodać ponownie 2-3 łyżki. Dodać cukier wanilinowy, łyżkę miodu i cynamon. Wymieszać . Dusić jeszcze chwilę do całkowitej miękkości jabłek i wyparowania płynu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, Przetrzeć przez sito lub zmiksować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz