Zwyczjne placuszki z ricotty z dodatkiem przecieru dyniowego , podane z musem jabłkowym i suszonymi owocami smakują nadzwyczajnie.........
Mięciutkie, puszyste placuszki dyniowe z dodatkiem serka ricotta. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem, ale jeszcze bardziej smakują z dodatkiem pachnącego cynamonem i wanilią musu jabłkowego.
dynia upieczona lub ugotowana | 250 | g |
ricotta | 100 | g |
proszek do pieczenia | 1,5 | łyżeczki |
jajka | 2 | sztuki |
olej roślinny | 2 | łyżki |
cukier puder | 1 | łyżka czubata |
mąka pszenna | 1 | szklanka |
sól | 2 | szczypty |
jabłka winne | 4 | sztuki |
miód | 1 | łyżka |
cynamon | 0,5 | łyżeczki |
sok z cytryny suszone owoce /mix/ | 2 do | łyżki dekoracji |
Wykonanie:
-Dynię zmiksować na gładkie pure.
-Połączyć z ricottą i cukrem, dodać jajka , olej i wymieszać do połączenia się składników.
-Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
-Dodać do mokrych składników.
-Wymieszać. /jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, jeśli gęste wlać trochę mleka
-Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem.
-Kłaść łyżką niewielkie placuszki /zachować odstępy/.
-Piec na wolnym ogniu z obu stron do ładnego przyrumienienia się.
-Smażyć kolejną partię placków smarując za każdym razem delikatnie patelnię.
-Gotowe placuszki przełożyć na talerze i podawać z cynamonowym musem jabłkowym
-Posypać owocami.
Aby przygotowac mus należy: jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn wyparuje zbyt szybko dodać ponownie 2-3 łyżki. Dodać cukier wanilinowy, łyżkę miodu i cynamon. Wymieszać . Dusić jeszcze chwilę do całkowitej miękkości jabłek i wyparowania płynu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, Przetrzeć przez sito lub zmiksować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz