20.10.2013

Zapiekanka z ryżem i owocami



Zwyczajna, prosta zapiekanka ryżowa z jabłkami i brzaoskwiniami.
Danie, które uwielbiałam jako dziecko ................i również teraz chętnie po nie sięgam.
Niby to samo, a zawsze smakuje inaczej .Wystarczy inaczej doprawić, dodać więcej owoców,wrzucić rodzynki lub żurawinę i  pokryć słodką, delikatną  pianką .........

Wykonanie:
Składniki:
ryż200g
winne jabłka 3sztuki
brzoskwinie2sztuki
białka3sztuki
suszona żurawina2łyżki
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy2łyżeczki
cynamondo smaku
brązowy cukier1,5łyżki
małso2łyżki
masłodo formy
bułka tartaok.1
łyżka

Wykonanie:

-Ryż ugotować na sypko  w lekko osolonej wodzie, odsączyć.
-Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plastry /przy pomocy mandoliny/
-Obrane brzoskwinie pokroić na cząstki.
-Naczynie do zapiekania posmarować masłem, obsypać bułką tartą.
-Wyłożyć połowę ryżu nałożyć  kawałeczki masła.
-Na ryż nałożyć plasterki jabłek, oprószyć połowa cukru cynamonem.
-Na jabłka nałożyć warstwę brzoskwiń ,posypać równomiernie żurawiną i resztą cukru.
Przykryć pozostałym ryżem , obłożyć  równimiernie resztą masła.
-Masę lekko docisnąć.
-Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C
-Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
Pianę wyłożyć na warstwę ryżu. Przykryć folia aluminiową.
-Zapiekankę wstawić do gorącego piekarnika.
-Zapiekać 15 minut, zdjąć folię i piec ,aż piana ładnie się przyrumieni.

Zapiekanka smakuje wyśmienicie zarówno  na ciepło jak i na zimno.




















1 komentarz: