Zwyczajna, prosta zapiekanka ryżowa z jabłkami i brzaoskwiniami.
Danie, które uwielbiałam jako dziecko ................i również teraz chętnie po nie sięgam.
Niby to samo, a zawsze smakuje inaczej .Wystarczy inaczej doprawić, dodać więcej owoców,wrzucić rodzynki lub żurawinę i pokryć słodką, delikatną pianką .........
Wykonanie:
Składniki:
ryż | 200 | g |
winne jabłka | 3 | sztuki |
brzoskwinie | 2 | sztuki |
białka | 3 | sztuki |
suszona żurawina | 2 | łyżki |
cukier puder | 3 | łyżki |
cukier waniliowy | 2 | łyżeczki |
cynamon | do smaku | |
brązowy cukier | 1,5 | łyżki |
małso | 2 | łyżki |
masło | do formy | |
bułka tarta | ok.1 | łyżka |
-Ryż ugotować na sypko w lekko
osolonej wodzie, odsączyć.
-Jabłka obrać i pokroić
w cieniutkie plastry /przy pomocy mandoliny/
-Obrane brzoskwinie pokroić na cząstki.
-Naczynie do zapiekania
posmarować masłem, obsypać bułką tartą.
-Wyłożyć połowę ryżu nałożyć
kawałeczki masła.
-Na ryż nałożyć plasterki
jabłek, oprószyć połowa cukru cynamonem.
-Na jabłka nałożyć warstwę
brzoskwiń ,posypać równomiernie żurawiną i resztą cukru.
Przykryć pozostałym
ryżem , obłożyć równimiernie resztą masła.
-Masę lekko docisnąć.
-Piekarnik nagrzać do
temperatury 190 st.C
-Białka ubić na sztywną
pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
Pianę wyłożyć na
warstwę ryżu. Przykryć folia aluminiową.
-Zapiekankę wstawić do
gorącego piekarnika.
-Zapiekać 15 minut,
zdjąć folię i piec ,aż piana ładnie się przyrumieni.
Zapiekanka smakuje
wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na
zimno.
smaki dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń