Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.
Zamiast rozmarynu proponuję dodać tymianek,a wino zastapić likierem pomarańczowym. Całość można posypać orzechami lub migdałami. Nowy smak, nowe doznania..........
- 8-9 dojrzałych fig
- 4 łyżki miodu / cytrynowego/
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego aromatycznego wina
- 2 łyżki świeżego soku wyciśnietego z cytryny
- gałązka rozmarynu
Wykonanie:
-Miód, masło i wino podgrzać w rondelku i mieszając chwilkę rozpuścić do połączenia się składników.
-Dodać sok z cytryny.
-Figi umyć, osuszyć, naciąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-Polać winną mieszanką miodowo-cytrynową , dodać gałązke świeżego rozmarynu.
-Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C na ok.15-20 minut.
-Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz