Dynia aromatyzowana świeżym liściem szałwi i cebulą, zapieczona pod chlebowo-orzechową kruszonką.
To moja jesienna propozycja na przygotowanie ciepłej, smacznej kolacji.
Dynię można doprawić na swój ulubiony sposób i dobrać odpowiedni rodzaj pieczywa.
Słodka ,delikatna dynia zapieczona z mozzarellą smakuje wysmienicie z chrupiącą kruszonką.
- 100 g czerstwego chleba /użyłam pełnoziarnisty/
- 2 łyżki parmezanu
- 30 g posiekanych orzechów /mix/
- 30-40 g masła
- 20 g orzechów włoskich
- 2 listki listki szałwi
- 400 g dyni
- 100 g mozzarelli
- mała cebulka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną szalotkę, dodać pokrojoną dynię ,2 listki szałwi .
-Dusić ok10 minut, doprawić do smaku i odstawić do przestygnięcia.
-Mozzarellę pokruszyć i połączyć z zimną dynią.
-Chleb pokroić na kawałki i zmiksować wraz z serem i orzechami włoskimi.
-Dodać kawałeczki zimnego masła, część posiekanych orzechów i palcami wyrobić kruszonkę.
-Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wyłożyć połowę dyni, posypać orzechami i przykryć kruszonką.
-Wstawić do piekarnika na 180st.C
-Zapiekać ok.20 minut.
-Lekko przestudzić i podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz