27.10.2013

Placuszki pomidorowe z zielonym pesto

Placuszki /racuszki / z maślanką i sokiem pomidorowym przekładane zielonym pesto z rukoli.
Nie  było to danie zaplanowane, powstało szybko,  z potrzeby chwili i z wykorzystaniem 
lodówkowych zapasów. To właśnie wszelkiego rodzaju słodkie ,czy wytrawne placuszki są  u mnie daniem awaryjmym , a można je przygotowac byskawicznie w róznych wariantach smakowych.
Składniki:
0,75 szklanki przecieru pomidorowego świeżego lub z butelki /passata/
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki maślanki
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
zioła prowansalskie /do smaku
papryka słodka / do smaku
sól i pieprz do smaku
oraz 
pesto z rukoli
serek śmietankowy 
rukola do dekoracji
koktajl maślankowo-pomidorowy i  z dodatkiem rukoli
       
Wykonanie:
Sok pomidorowy wymieszać z maślanką i jajkami. 
Dodać oliwę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Doprawić do smaku. 
Wyrobić gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. 
Kłaść łyżką niewielkie owalne placuszki.
Patelnię przykryć pokrywką /placuszki wówczas ładnie rosną/.
Zdjąć pokrywkę i dopiec z drugiej strony.
Placuszki przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju.
Można je przełożyć lub polać zielonym pesto /z rukoli/,
 na wierzch nałożyć kleksik serka śmietankowego , udekorować świeżymi listkami rukoli i pomidorem


Doskonałym dodatkiem do placków jest napój maślankowy z sokiem pomidorowym lub rukolą.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...