Placuszki /racuszki / z maślanką i sokiem pomidorowym przekładane zielonym pesto z rukoli.
Nie było to danie zaplanowane, powstało szybko, z potrzeby chwili i z wykorzystaniem
lodówkowych zapasów. To właśnie wszelkiego rodzaju słodkie ,czy wytrawne placuszki są u mnie daniem awaryjmym , a można je przygotowac byskawicznie w róznych wariantach smakowych.
Składniki:
0,75 szklanki przecieru pomidorowego świeżego lub z butelki /passata/
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
0,5 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zioła prowansalskie /do smaku
papryka słodka / do smaku
sól i pieprz do smaku
oraz
pesto z rukoli
serek śmietankowy
rukola do dekoracji
koktajl maślankowo-pomidorowy i z dodatkiem rukoli
Wykonanie:
Sok pomidorowy wymieszać z maślanką i jajkami.
Sok pomidorowy wymieszać z maślanką i jajkami.
Dodać oliwę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Doprawić do smaku.
Wyrobić gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Kłaść łyżką niewielkie owalne placuszki.
Patelnię przykryć pokrywką /placuszki wówczas ładnie rosną/.
Zdjąć pokrywkę i dopiec z drugiej strony.
Można je przełożyć lub polać zielonym pesto /z rukoli/,
Doskonałym dodatkiem do placków jest napój maślankowy z sokiem pomidorowym lub rukolą.
Wyglądają bardzo interesująco!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń