Ciasteczka owsiane piekę bardzo często. To jedne z niewielu słodyczy, po które sięgam z przyjemnością i bez większych zahamowań. Dziś jeszcze wersja dość tradycyjna z dodatkiem cukru,masła i mąki.
Właściwie jest to jeden z moich pierwszych przepisów na ciasteczka owsiane, pochodzi z mojego starego notatnika, a wtedy jeszcze nie liczyłam kalorii.........
Składniki: /ilość zależy od wielkości ciasteczek /
Składniki: /ilość zależy od wielkości ciasteczek /
| płatki owsiane | 2 | szklanki |
| jajko | 1 | sztuka |
| cukier trzcinowy | 3 | łyżki |
| żółtko | 1 | sztuka |
| proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka |
| mąka | 1 | szklanka |
| masło | 120 | g |
| cukier wanilinowy | do smaku | |
| żurawina suszona | 2 | łyżki |
Wykonanie:
-Masło utrzeć z żółtkami ,jajkiem na puszysty krem, dodać płatki owsiane, cukier wanilinowy.
-Mąkę zmieszać z proszkiem ,dodać do masy.wsypać owoce .Wymieszać.
-Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
-Przy pomocy łyżki kłaść niewielkie kupki ciasta zachowując odstępy.
-Piec w piekarniku około 20 minut,do zrumienienia się ciastek.
-Przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz