Deser, który można przygotować na poczekaniu.
Sezonowe owoce ,trochę mąki, cukru i masła, odrobina przypraw i gorący piekarnik.
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki musli
- 100 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
-Wymieszać.
-Dodać kawałeczki zimnego masła i zarobić palcami kruszonkę.
-Wstawić do lodówki.
-Owoce obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki.
-Foremkę do zapiekania / może być kilka mniejszych/ posmarować masłem.
-Wyłożyć gruszki na 3/4 wysokości naczynia, posypać mąką ryżową.
-Wierzch pokryć mieszanką musli .
-Całość posypać równomiernie kruszonką .
-Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 280 st.C
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz