20.10.2013

Placek z ciasteczkami amaretto i brzoskwiniami

Ciasto owocowe o smaku migdałowych ciasteczek  amaretto bez dodatku tłuszczu.

To taki mały eksperyment w poszukiwaniu nowych smaków i połączeń składników.
Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo proste do przygotowania.
Zamiast brzoskwiń można dodać dowolne, ulubione  owoce .

Składniki: /foremka 20-20cm/
mąka pszenna120g
jogurt naturalny125g
cukier80g
jaja3sztuki
ciastka migdałowe "amaretto"80g
proszek do pieczenia2łyżeczki
cukier wanilinowy2łyżeczki
sok z cytryny3łyżki
sól
szczypta
brzoskwinie4sztuki
cukier puder do dekoracji



Wykonanie:

  1.  Brzoskwinie obrać i pokroić w cząstki, herbatniki  pokruszyć.
    Białka odzielić od zółtek , ubić mikserem na sztywną pianę.
    Do zółtek wsypać cukier.Ubić na puszysty krem, dodać sok z cytryny.
    Wlać jogurt, wymieszać.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia
    Do utartych zółtek wsypać mąkę i herbatniki.
    Delikatnie wymieszać. Dodać pianę, szczyptę soli.
    Blaszkę wyłożyć papierem / posmarować masłem lub olejem/.
    Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.
    Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i oiec 45 minut.
    Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. Mmm, podoba mi się. Migdały i brzoskwinie to bardzo zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...