Ciasto owocowe o smaku migdałowych ciasteczek amaretto bez dodatku tłuszczu.
To taki mały eksperyment w poszukiwaniu nowych smaków i połączeń składników.
Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo proste do przygotowania.
Zamiast brzoskwiń można dodać dowolne, ulubione owoce .
Składniki: /foremka 20-20cm/
mąka pszenna | 120 | g |
jogurt naturalny | 125 | g |
cukier | 80 | g |
jaja | 3 | sztuki |
ciastka migdałowe "amaretto" | 80 | g |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki |
cukier wanilinowy | 2 | łyżeczki |
sok z cytryny | 3 | łyżki |
sól | szczypta | |
brzoskwinie | 4 | sztuki |
cukier puder | do dekoracji | |
-
Brzoskwinie obrać i pokroić w cząstki, herbatniki pokruszyć.Białka odzielić od zółtek , ubić mikserem na sztywną pianę.Do zółtek wsypać cukier.Ubić na puszysty krem, dodać sok z cytryny.Wlać jogurt, wymieszać.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczeniaDo utartych zółtek wsypać mąkę i herbatniki.Delikatnie wymieszać. Dodać pianę, szczyptę soli.Blaszkę wyłożyć papierem / posmarować masłem lub olejem/.Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i oiec 45 minut.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Mmm, podoba mi się. Migdały i brzoskwinie to bardzo zgrany duet :)
OdpowiedzUsuń