Pyszne, chrupiące , pachnące czosnkiem i przyprawami pałki kurczaka........
Dzięki marynacie jogurtowej mięso z kurczaka nie wysycha podczas pieczenia .
Bazę do marynaty stanowi jogurt naturalny i dowolne składniki: u mnie odrobina soli,
przyprawa do kurczaka i czosnek.
Opanierowane pałki usmażyłam na oleju , ale można je upiec również w piekarniku
/przy większej ilości/.
Użyłam podgotowane w rosole pałki ,ale doskonale nadają się również surowe,
wówczas należy je dłużej marynować i przedłużyć czas pieczenia .
Składniki: pałki kurczka /ugotowane/ przyprawa do kurczaka /do smaku/ | 2 | szt |
orzechy pistacjowe | 1 | łyżka |
pestki dyni | 1 | łyżka |
nasiona słonecznika | 1 | łyżka |
orzeszki ziemne,włoskie | 1 | łyżka |
jogurt naturalny | 150 | ml |
czosnek | 2 | ząbki |
sól | do smaku |
Wykonanie:
- Jogurt wymieszać ze zmiażdzonym czosnkiem, doprawić do smaku, wymieszać.Nóżki umieścić w marynacie i dokładnie nią otoczyć mięso.Po upływie ok. 20 min mięso wyjąć z marynaty, jogurt powinien lekko spłynąć.Orzechy i nasiona posiekać.Doprawić do smaku przyprawą.Mięso obtoczyć w panierce i kłaść rozgrzany olej.Smażyć na średnim ogniu z obu stron.Panierka orzechowa powinna się delikatnie przyrumienić.Nóżki w chrupiaąej panierce podawać z dowolną sałatką.Kurczak w panierce orzechowej z nasionami smakuje również na zimno.
Uwielbiam takie orzechowe panierki, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń