Kolejna wersja placuszków z ricotty z dodatkiem sezonowych owoców.
Tym razem pyszny dodatek aromatycznych winogron ,które używa się do pdodukcji popularnego wina Sangiovese.
Całość wzmocniona odrobiną mocnej grappy.
Składniki:
- 100 g ricotty
- 120 g jogurtu naturalnego
- ok. 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki grappy
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
- 1 kiść dojrzałych ,czarnych, drobnych winogron
- 2 łyżki cukru
-Owoce umyć,osuszyć.
-Połowę z nich przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i dodać cukier.
-Mieszając gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i utworzy się gęsty sos
-Ricottę umieścić w miseczce i wymieszać z cukrem.
-Dodać jogurt, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
-Składniki starannie wymieszać dodając mleko w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
-Do ciasta dodać pozostałą część owoców.
-Lekko wymieszać.
-Rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki.
-Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a po usunięciu nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerzyki.
-Polać sosem winogronowym, który można wzmocnić odrobiną grappy.
pycha! zamawiam takie na obiadek:)
OdpowiedzUsuń