21.10.2013

Jesienne babeczki-muffinki z avocado i dynią


 Co zrobić z dojrzałym avocado?....... Możliwości jest wiele, ale jeśli przy okazji "pląta się "kawałek upieczonej dyni i mała marchewka .......można   połączyć  ze sobą  te  składniki i upiec pyszne, zdrowe  babeczki.

Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szt avocado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru  wanilinowego
  • 2 łyżki pestek dyni

Wykonanie:
-Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa temperaturę/pokojową/
-Składniki suche (mąka, proszek ,soda, sól, otręby)  wymieszać.
-Avocado obrać , usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny.
- Puree z dyni przełożyć do miski , dodać avocado.
- Składniki dokładnie zgnieść widelcem i połączyć ze sobą, dodać cukier i wymieszać. 
-Do warzyw wbić jajko, dodać imbir,  miód i starannie wymieszać.
- Składniki z obu miseczek połączyć ze sobą. Dodać orzechy lub pestki dyni.
-Foremki na babeczki (z kominkami lub bez) wysmarować masłem. 
-Ciasto nałożyć na wysokość   3/4 foremek.
-Piec w temperaturze 180ºC przez około 30  do tzw. suchego patyczka. 



Doskonałym dodatkiem do dyniowych babeczek jest dżem dyniowo-pomarańczowy /zobacz/

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z tym awokado :) Świetnie Ci się udały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...