Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji.
Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu.
Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........
Dodatek czerwonej fasoli i dyni w połączeniu z pysznym kremowym sosem sprawił ,
że moje spaghetti zyskało wiele na smaku, wartościach odżywczych i wyglądzie.
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 3 żółtka
- 150 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki sera parmezan
- ½ cebula
- 1 zabek czosnku
- 200 g dyni ugotowanej na parze /al dente/
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Wykonanie:
-Makaron ugotować w/g zaleceń producenta.
-Na patelni rozgrzać oliwę.
-Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
-Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
-Wlać wino i dusić ok.5 minut.
-Dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę.
-Całość wymieszać i chwilkę poddusić.
-Dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
-Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz.
-Makaron przecedzić i gorący wsypać na patelnię .
-Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać przygotowany sos i dokładnie wymieszać ze składnikami.
-Podgrzać i przełożyć na talerze.
-Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem.
Interesująca wariacja na temat carbonary :)
OdpowiedzUsuń