15.06.2013

Magiczne ciasto z truskawkową pianką


Chyba każdy, kto natknął się w sieci na to ciasto zwrócił szczególna uwagę na nazwę i zapragnął go wypróbować..... ja również.

Ciasto popularne ostatnio na zagranicznych blogach przywędrowało  również do naszego kraju. Zetknęłam się z nim jakiś czas temu i wreszcie postanowiłam  sprawdzić, gdzie kryje się jego magiczna moc.   Ciasto jest niezwykle łatwe do przygotowania , ale trzeba trzymać się pewnych zasad. Najważniejszą /obok proporcji i kolejności poszczególnych czynności/ /                                  jest pokojowa temperatura składników.   Moje ciasto nie udało się tak jak  w ORYGINALE .
Widocznie znów coś sknociłam i zrobiłam po swojemu . Będzie więc powtórka w najbliższym czasie.
 W moim cieście widać wyraźnie dwie warstwy , a miało być trzy.  Smakowało jednak wyśmienicie , 
a szczególnie na drugi dzień , po mocnym schłodzeniu.                                                                          Jeszcze bardziej smakowało mi z pokryte warstwą delikatnej  pianki truskawkowej.
Magia tego ciasta to niezwykle ciekawy, końcowy efekt. Piekąc jedno  proste ciasto, z zaledwie kilku składników , w jednej foremce otrzymujemy trzy różne warstwy. Za jednym zamachem spód,budyniowy krem i cieniutka warstwę biszkoptu.    Ot i cały sekret!
                                                                                                                                                                               Składniki:/ na foremkę kwadratową o wymiarach 20 cm/

  • 4 jajka 
  • 1 łyżka zimnej wody  
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji wanilii
  • 125 g rozpuszczonego masła /plus do foremki/ 
  •  115 g mąki pszennej 
  • 500 ml letniego mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć jednakową , pokojową temperaturę.

-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia/ można dodatkowo  posmarować masłem/.
-Masło stopić /w kąpieli wodnej/ i odstawić do przestudzenia.
-Białka oddzielić od żółtek.
-Żółtka umieścić w misce , dodać cukier i przy pomocy miksera utrzeć na gładka, puszystą masę /ok.8-10 minut/
-Dodać łyżkę wody , ekstrakt wanilii i szczyptę soli.
-Wciąż ucierając /zmniejszyć obroty/ dodawać powoli stopione, przestudzone masło.
-Następnie dodać przesianą mąkę.
-Wlewać powoli lenie mleko i mieszać jeszcze ok.1 minutę.
-Ciasto powinno być gładkie bez śladów grudek.
-Białka  o temp. pokojowej ubić , a pod koniec dodać łyżkę soku z cytryny.
-Ubite białka dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
-Gotowe ciasto przelać do foremki.
-Piec ok.80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C.
-Upieczone ciasto przestudzić w temperaturze pokojowej ,a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Schłodzone ciasto pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem.


Ponieważ zapowiedzieli mi  się niespodziewani goście, a czasu miałam niewiele :  postanowiłam zrobić użytek z mojego magicznego  ciasta. Poskładałam go do kupki /po zrobieniu zdjęć/ . Przygotowałam ekspresową piankę truskawkowądodałam żelatyny /, nałożyłam ją na ciasto i tak oto powstał torcik biszkoptowy z kremem i pianką truskawkową.
Zapewniam, że było pysznie!

Pianka truskawkowa: /zobacz/

  • 1  duże białko 
  • 100- 150 g świeżych truskawek
  • kilka kropli ulubionego likieru  do smaku /u mnie Fragolino,ale można pominąć/
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Jajka , które używamy do deserów należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą.

-Umyte, obrane truskawki połączyć z cukrem , dodać kilka kropli likieru  i zmiksować na gładki mus.  
-Do musu truskawkowego wbić białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta,puszysta masa.
-Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się jej.
-Do gotowej  piany truskawkowej dodać rozpuszczoną żelatynę i lekko  zmiksować do całkowitego połączenia się składników.
-Wstawić do lodówki aby masa lekko stwardniała.
-Tężejąca masę przełożyć na ciasto.
-Ciasto wstawić do lodówki.


4 komentarze:

  1. To magiczne ciasto już dość ostatnio oklepane, a u Ciebie w jakiej pysznej, nowej wersji - z truskawkową pianką! Świetny pomysł ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała magia ukrywa sie w prostocie tego ciasta, ja piekłam go po raz pierwszy ,a zobaczyłam go kilka miesięcy temu w sieci...........budzi zainteresowanie...

      Usuń
  2. Prześliczne i leciutkie, może tym ciastem wywołasz letnią pogodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością TAK! Widziałam prognozy na przyszły tydzień............./u mnie będzie prawie 40 st.C/????????????

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........