3/18/2013

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami

 Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie  dowolnie  składają się głównie z warzyw.
Choć z warzywami o tej porze roku nie jest zbyt ciekawie myślę , że każdy znajdzie coś dla siebie .  Moimi ulubionymi warzywami  w tej sałatce są:  seler naciowy, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa lub rzymska, oliwki, kapary i papryczka chilli.
Do sałatki dorzucam na koniec niewielkie kawałki  podpieczonego, chrupiącego  chleba .



Składniki: / 2 porcje/

  •  kilka liści sałaty  lodowej lub rzymskiej
  • 200 g pieczonej w ziołach ryby / u mnie dorsz/
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek selera naciowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • malutki kawałek papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek / lub oleju sałatkowego/
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba
Wykonanie:
-Oliwę wymieszać z octem, dodać zmiażdżony czosnek.
-Warzywa dokładnie umyć.
-Sałatkę rozdrobnić wrzucić do miski, dodać kapary,  pokrojone pomidorki, seler, cebulę , oliwki i odrobinę papryczki chilli.
-Upieczoną rybę rozdrobnić i dodać do warzyw.
-Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać  kmin, polać przygotowanym sosem czosnkowym i  delikatnie wymieszać.
-Kromki chleba podpiec na patelni grillowej, rozdrobnić i wrzucić do sałatki .
/sałatkę udekorowałam świeżymi listkami kopru włoskiego/



Doskonałym dodatkiem do sałatki jest lampka białego wytrawnego wina.......polecam!


2 komentarze:

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (13) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (6) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)