28.03.2015

Bananowe ciastka owsiane z żurawiną i migdałami


Głównymi składnikami moich  ciastek  są  banany i płatki owsiane. 
Wykorzystując  tylko te dwa składniki można przygotować  pyszne zdrowe ciasteczka. 
Do ich upieczenia   nie potrzebowałam  ani odrobiny   cukru, tłuszczu i mąki .
  Dodatek różnych  ziaren, suszonych owoców, bakalii  sprawia że za każdym  razem możemy wyczarować  ciasteczka  o nowym  smaku  i wyglądzie. 
Możliwości  i pomysłów jest mnóstwo , a ciasteczka zawsze się udają……tu nie ma ci zepsuć .
Ciastka owsiane na bazie banana piekę regularnie /moje ulubione śniadanie/ ,
 za każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy  przepis  bazowy. 
Tym razem dodałam odrobinę  mielonych migdałów i żurawiny.

Składniki:
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 100 g  płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki migdałowej/mielone migdały/
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • kilka  połówek migdałów 

Wykonanie:
-Banany przełożyć do miski i  rozgnieść widelcem.
-Część  płatków można lekko  zmielić.
-Do masy bananowej dodać płatki /całe i zmielone/, mąkę migdałową / czyli mielone migdały/ 
 i  żurawinę , starannie wymieszać.
-Miskę z masą odstawić na 15-20 minut.
-Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C,
-Na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść  łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka.
-Na wierzchu można ułożyć  połówki migdałów.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec ok. 20 minut.
-Ciastka schłodzić na kratce  kuchennej.



-Najlepsze są  świeżutkie  po wystygnięciu, choć doskonale smakują następnego dnia.






1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...