11.10.2011

Ciasto gruszkowo-kokosowe


Niezwykle proste ciasto owocowe dla leniuszków i wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wile czasu, nie lubią sterty brudnych pojemników i naczyń, a lubią przekąsić coś słodkiego. To ciasto od początku do końca przygotowuje się w jednej misce.


Przeglądając  ten przepis nie miałam zbyt wielkiego przekonania, co do sposobu wykonania ciasta. Wydawało mi się zbyt proste . Zrobiłam, ciasto udało się, a nieufność oddaliła się na dobre.
Przepis pochodzi z książki Le ricette di casa Clerici

Składniki:

  • 3 gruszki/ plus jedna na wierzch/
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g cukru/ dałam 150g/ 
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g  miękkiego masła 
  • 60 g wiórków kokosowych
  • czekoladowe kropelki /w oryginale nie ma/
  • cukier puder do posypania

 Wykonanie:



Przygotować foremkę /użyłam tortownicy o średnicy ok.23 cm/ i papier do pieczenia.

 Wielkość papieru powinna być większa niż rozmiar foremki o kilka centymetrów z każdej strony. Wystarczy go dobrze namoczyć w wodzie , wycisnąć  i    wyłożyć całą formę /z bokami/. Obrać gruszki i pokroić w średniej wielkości kostkę, wsypać do miski.   Do gruszek wbić  jajka, dodać cukier i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi do ubijania wymieszać dokładnie masęDodać masło/powinno być bardzo miękkie/, mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec  dosypać kokos i kropelki czekolady. Masa staje się w tym momencie bardzo gęsta,  należy ją starannie wymieszać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy/wierzch obłożyć plasterkami gruszek/  i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30-40 min  w temp.180 st.





4 komentarze:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...