Słodkie, winne, kremowe .....pyszne ciacho!
ciasto na spód:
| nadzienie:
|
- Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Obłożyć również boki.
Na dnie ciasta wyłożyć śliwki.
Jajka, cukier i śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać .
Masą budyniową zalać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.C
Upieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin.
Kroić na porcje całkiem zimne.
Doskonałym dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych śliwek.
Mmm, cudowne, te kolory... Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuń