13.09.2014

Ciasto śmietankowo-budyniowe ze śliwkami

Śmietankowa masa budyniowa zapieczona ze śliwkami na kruchym cieście.

 Słodkie, winne, kremowe .....pyszne  ciacho!


Składniki: / foremka 25/23 cm/
ciasto na spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • skórka cytrynowa/do smaku
  • szczypta soli
  • masło do foremki 

 nadzienie:
  • ok. 1  kg śliwek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru
  • budyń waniliowy /b/cukru
  • 3 jajka
  • Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć  je w folię spożywczą  i wstawić na godzinę do lodówki.
Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki  i usunąć pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Obłożyć również boki.
Na dnie ciasta wyłożyć śliwki.
Jajka, cukier i śmietanę wymieszać  mikserem na średnich obrotach.
Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać .
Masą budyniową zalać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50  minut w temperaturze 180 st.C
Upieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin.
Kroić na porcje całkiem zimne.


Doskonałym dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych śliwek.





1 komentarz:

  1. Mmm, cudowne, te kolory... Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń