Ciepłe, podpieczone śliwki i jabłka pod orzechową kruszonka to pyszny deser ,
a szczególnie o tej porze roku.
Różnorodne kombinacje smakowe i prostota w wykonaniu tego deseru sprawiają , że
zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Wystarczy zmienić rodzaj owoców, przygotować kruszonkę z dowolnych , ulubionych składników ,a za każdym razem nasz deser będzie smakował inaczej.
- Składniki: /4 porcje/
Mąkę połączyć z orzechami, otrębami i cukrem.
Dodać pokrojone masło.
Dodać pokrojone masło.
Palcami rozetrzeć składniki tak, by
utworzyły się grudki.
Owoce umyć.
Śliwki pokroić na połówki, usunąć
pestki.
Obrane jabłka pokroić w cząstki.
Foremki do zapiekania posmarować masłem
i wypełnić owocami.
/użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/
/użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/
Wierzch posypać cukrem, cynamonem i mąką
ziemniaczaną.
Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.
Można posypać orzechami lub migdałami.
Można posypać orzechami lub migdałami.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.
Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.
Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.
idealny, jesienny deser:) pyszny
OdpowiedzUsuń