21.09.2014

Crumble orzechowe ze śliwkami i jabłkiem



Ciepłe, podpieczone śliwki i jabłka pod orzechową kruszonka to pyszny deser , 
a  szczególnie o tej porze roku.
Różnorodne  kombinacje smakowe i prostota w wykonaniu tego deseru sprawiają , że  
zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Wystarczy zmienić rodzaj owoców, przygotować  kruszonkę z   dowolnych , ulubionych składników ,a  za każdym razem nasz deser będzie smakował inaczej.

    Składniki: /4 porcje/

  • 600 g drobnych, dojrzałych  śliwek
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 80 g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 120 g masła

 Wykonanie:
Mąkę połączyć z orzechami, otrębami i cukrem.
Dodać pokrojone masło.
Palcami rozetrzeć składniki tak, by utworzyły się grudki.
Owoce umyć.
Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki.
Obrane jabłka pokroić w cząstki.
Foremki do zapiekania posmarować masłem i wypełnić owocami.
/użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/
Wierzch posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.
Można posypać orzechami lub migdałami.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.
Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.
Deser podawać lekko przestudzony.

1 komentarz: