18.09.2014

Zupa dyniowo- fasolaowa


  Jesień  tuż , tuż , a więc  czas pomyśleć o wprowadzeniu do naszego codziennego jadłospisu 
ciepłych , pożywnych  zup warzywnych.
Sezon dyniowy w pełni , a możliwości wykorzystania tego warzywa są ogromne.
Doskonale sprawdza się również jako jeden ze składników  zup.


Składniki:/ 2-3 porcje/

  • 250 g dyni
  • 0,5 cebuli
  • 2 ziemniaki
  • garść szpinaku / użyłam zielonej cykorii /
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu 
  • liść laurowy
  • 200 g ugotowanej białej fasoli / z puszki /
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz / do smaku
  • zielona pietruszka

Wykonanie:
Do garnka,w którym będzie gotowana zupa, wlać oliwę, podgrzać, wrzucić czosnek, 
liść laurowy i rozmaryn.
Cebulę posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć kilka minut.
Wyjąć czosnek, liść laurowy i rozmaryn.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. 
Wymieszać i podsmażyć kilka minut.
Wlać bulion i gotować wraz z warzywami  ok.10 minut.
Wrzucić pokrojone liście szpinaku /lub cykorii/  i gotować jeszcze kilka minut /szpinak gotuje się nieco szybciej niż zielona cykoria/.
Fasolę zmiksować na gładki krem / można dodać kilka łyżek bulionu/ i wlać do gotującej się zupy.
Uregulować gęstość zupy w/g własnego uznania / bulionem lub wodą/
Doprawić do smaku .
Dodatek zmiksowanej fasoli  naturalnie zagęszcza zupę, nadając jej  aksamitną konsystenję 
i wzbogaca  jej wartości odżywcze.
Gotową zupę nałożyć do miseczek i udekorować natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

  1. Będę gotować. W ostatnim czasie dynie często gości na naszym stole a w wersji z fasolą bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń