Jesień tuż , tuż , a więc czas pomyśleć o wprowadzeniu do naszego codziennego jadłospisu
Sezon dyniowy w pełni , a możliwości wykorzystania tego warzywa są ogromne.
Doskonale sprawdza się również jako jeden ze składników zup.
Składniki:/ 2-3 porcje/
- 250 g dyni
- 0,5 cebuli
- 2 ziemniaki
- garść szpinaku / użyłam zielonej cykorii /
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- liść laurowy
- 200 g ugotowanej białej fasoli / z puszki /
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz / do smaku
- zielona pietruszka
Do garnka,w którym będzie gotowana zupa, wlać oliwę, podgrzać, wrzucić czosnek,
liść laurowy i rozmaryn.
liść laurowy i rozmaryn.
Cebulę posiekać, wrzucić do garnka, podsmażyć kilka minut.
Wyjąć czosnek, liść laurowy i rozmaryn.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki.
Wymieszać i podsmażyć kilka minut.
Wymieszać i podsmażyć kilka minut.
Wlać bulion i gotować wraz z warzywami ok.10 minut.
Wrzucić pokrojone liście szpinaku /lub cykorii/ i gotować jeszcze kilka minut /szpinak gotuje się nieco szybciej niż zielona cykoria/.
Fasolę zmiksować na gładki krem / można dodać kilka łyżek bulionu/ i wlać do gotującej się zupy.
Uregulować gęstość zupy w/g własnego uznania / bulionem lub wodą/
Doprawić do smaku .
Dodatek zmiksowanej fasoli naturalnie zagęszcza zupę, nadając jej aksamitną konsystenję
i wzbogaca jej wartości odżywcze.
Dodatek zmiksowanej fasoli naturalnie zagęszcza zupę, nadając jej aksamitną konsystenję
i wzbogaca jej wartości odżywcze.
Gotową zupę nałożyć do miseczek i udekorować natką pietruszki.
Będę gotować. W ostatnim czasie dynie często gości na naszym stole a w wersji z fasolą bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPycha! Pycha! Pycha!
OdpowiedzUsuń