18.09.2014

Kruche babeczki z jabłkami

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami  z rodzynkami i orzechami.
To takie mini szarlotki na jeden kęs.
Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.
Mogą być  nadziwane  surowymi  lub  smażnymi jabłkami .
Nadzienie można nakładać na podpieczone lub surowe ciasto.


Składniki: / ok. 12 szt/
  • 300 g  mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  4 jabłka 
  • 1 łyżka  cukru trzcinowego
  • 1  płaska łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub  włoskich/ posiekanych/

Wykonanie:



Mąkę przesiać, połączyć z  proszkiem do pieczenia.
Dodać schłodzone masło, posiekać nożem,
Jajko  wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać do mąki z masłem, wymieszać.
Wyrobić ciasto do połączenia się składników.
Ciasto  podzielić na połowę, zawinąć w folię  spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne.
 Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki.
Wymieszać  z cukrem, cynamonem i bakaliami.
Jedną część ciasta wyłożyć na blat  obsypany mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
 Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone  foremki.
 Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C 
 przez ok. 5  minut .
Rozwałkować  drugą połowę ciasta.
 Foremką powycinać kolejne okręgi / na wierzch babeczek/.
Na podpieczony spód nakładać przygotowane jabłka,
 przykryć krążkami ciasta lekko dociskając brzegi.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
 Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut  w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

1 komentarz: