Babeczki z kruchego ciasta wypełnione cynamowymi jabłkami z rodzynkami i orzechami.
To takie mini szarlotki na jeden kęs.
Babeczki można upiec w pojedynczych foremkach lub w blaszce do wypieku muffinków.
Mogą być nadziwane surowymi lub smażnymi jabłkami .
Nadzienie można nakładać na podpieczone lub surowe ciasto.
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Dodać schłodzone masło, posiekać nożem,
Jajko wymieszać
z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać do mąki z masłem, wymieszać.
Wyrobić ciasto do połączenia się składników.
Ciasto podzielić
na połowę, zawinąć w folię spożywczą i
wstawić do lodówki na ok.30 minut.
Jabłka
obrać , wydrążyć gniazda nasienne.
Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze
kawałki.
Wymieszać
z cukrem, cynamonem i bakaliami.
Jedną
część ciasta wyłożyć na blat obsypany
mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki.
Foremką do babeczek wycinać okręgi, wylepić nimi natłuszczone foremki.
Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i podpiec
w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przez ok. 5 minut .
Rozwałkować
drugą połowę ciasta.
Foremką powycinać kolejne okręgi / na wierzch
babeczek/.
Na
podpieczony spód nakładać przygotowane jabłka,
przykryć krążkami ciasta lekko
dociskając brzegi.
Wstawić
do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Upieczone babki pozostawić na kilkanaście minut w foremkach, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń