19.09.2014

Makaron zapiekany z cukinią i białą kiełbasą

Makaron , delikatna cukinia i aromatyczna kiełbasa to składniki prostej , włoskiej zapiekanki. Dodatek  aromatycznej przyprawy ziołowej idealnie dopełnia smak potrawy.

Jeśli zapiekanka , to obowiązkowym składnikiem  jest również dobry,  żółty ser do zapiekania.
Użyłam włoskie Taleggio:  miękki , kremowy ser , który  podczas topienia nabiera lejącej konsystencji  i doskonale łączy się  z pozostałymi składnikami. 



Składniki: / 2 porcje/
  • 150 g makaronu ruote / kółka/
  • 1  mała cukinia
  • 30 g masła
  • 150 g białej kiełbasy /salsiccia/
  • 2 łyżeczki  przyprawy warzywno -ziołowej /z przewagą ziół prowansalskich/
  • 40-50 g żółtego sera do zapiekania
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeży tymianek/ do dekoracji
  • sól i pieprz /do smaku

Wykonanie:
Cukinię pokroić w krążki.
Zagotować wodę na makaron, dodać przyprawę warzywno ziołową / z dodatkiem soli/.
Wrzucić  makaron i gotować ok.5 minut.
Dodać cukinię i gotować jeszcze 4 minuty .
Ugotowany makaron z cukinią  przelać na sitko.
Kiełbasę pokroić w plastry, ser żółty w kostkę.
Ser wymieszać z makaronem.
Naczynie żaroodporne / na 2 porcje/ wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć plasterki kiełbasy i przykryć przygotowanym makaronem.
Posypać parmezanem.
Obłożyć kawałkami masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać 15-20 minut w temp.180st.C.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Gotowa zapiekankę wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym serem i udekorować listkami tymianku.



2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja z wykorzystaniem makaronu. Przepis na duży plus.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj żołądek już wysyła sygnały:-)))))

    OdpowiedzUsuń