Makaron , delikatna cukinia i aromatyczna kiełbasa to składniki prostej , włoskiej zapiekanki. Dodatek aromatycznej przyprawy ziołowej idealnie dopełnia smak potrawy.
Jeśli zapiekanka , to obowiązkowym składnikiem jest również dobry, żółty ser do zapiekania.
Użyłam włoskie Taleggio: miękki , kremowy ser , który podczas topienia nabiera lejącej konsystencji i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami.
Składniki: / 2 porcje/
- 150 g makaronu ruote / kółka/
- 1 mała cukinia
- 30 g masła
- 150 g białej kiełbasy /salsiccia/
- 2 łyżeczki przyprawy warzywno -ziołowej /z przewagą ziół prowansalskich/
- 40-50 g żółtego sera do zapiekania
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeży tymianek/ do dekoracji
- sól i pieprz /do smaku
Zagotować wodę na makaron, dodać przyprawę warzywno ziołową / z dodatkiem soli/.
Wrzucić makaron i gotować ok.5 minut.
Dodać cukinię i gotować jeszcze 4 minuty .
Ugotowany makaron z cukinią przelać na sitko.
Kiełbasę pokroić w plastry, ser żółty w kostkę.
Ser wymieszać z makaronem.
Naczynie żaroodporne / na 2 porcje/ wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
Na dnie ułożyć plasterki kiełbasy i przykryć przygotowanym makaronem.
Posypać parmezanem.
Obłożyć kawałkami masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać 15-20 minut w temp.180st.C.
Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Ciekawa propozycja z wykorzystaniem makaronu. Przepis na duży plus.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoj żołądek już wysyła sygnały:-)))))
OdpowiedzUsuń