Grysikowe ciasto o delikatnym cynamonowym aromacie z zatopionymi w nim śliwkami ,
to fajny pomysł na przygotowanie ciasta z owocami.... bez mąki .
Delikatne ciasto po całkowitym przestudzeniu bardzo ładnie się kroi, ma fajną konsystencję i jest trochę inne. Czy zdarzyło się komuś otworzyć trakcie pieczenia pusty pojemnik na mąkę ?
...bo mnie tak. Jeśli pod ręką znajduję się kaszka manna , to śmiało można ją użyć.
...bo mnie tak. Jeśli pod ręką znajduję się kaszka manna , to śmiało można ją użyć.
Składniki:
Przygotować składniki na ciasto/ powinny mieć temperaturę pokojową/
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i jeszcze raz przekroić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę /użyłam miksera/.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Kaszkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli, cynamon i imbir .
Dodawać stopniowo do utartej masy na przemian z jogurtem.
Wymieszane składniki przełożyć do natłuszczonej foremki.
Wyrównać wierzch ciasta, a następnie pokryć śliwkami.
Można dodatkowo posypać cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.35 minut w temperaturze 180 st.C.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika, przestudzić.
Wyjąć z foremki , polać miodem i pokroić.
Pięknie wygląda, muszę spróbować, nigdy bym na to nie wpadła!
OdpowiedzUsuńCudne jest, kolor ma zachwycająco-kuszący :)
OdpowiedzUsuń