Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z dżemem lub marmoladą ,
to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.
to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.
Nic dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku.
Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej wiedzy kulinarnej .
Ciasto jest proste i zawsze się udaje.
Składniki /na małą foremką/
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- słoik dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g
/ Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i w miarę
szybko wyrobić na jednolitą masę.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min.
Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
Schłodzone ciasto / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę.
Wierzch posmarować dżemem.
Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę.
Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.
niczym z najlepszej cukierni:) wspaniałe ciacho
OdpowiedzUsuńKiedy byłam we Włoszech, podawano takie do śniadania, z różnymi dżemami. Ależ to było dobre!
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda tak słonecznie :)