Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. Na przepis ten natknęłam się kiedyś zupełnie przypadkowo, a znalazłam go tutaj. Ponieważ bardzo lubię surówkę selerową , a najczęstszym dodatkiem
jest u mnie jabłko i orzechy , natychmiast zwróciłam uwagę i postanowiłam ją wypróbować.
Od tamtego czasu robię ją bardzo często i jeszcze mi się nie znudziła. Gorąco polecam wszystkim, ponieważ rzeczywiście jest pyszna. Wprowadzam różne dodatki i mogę serwować ją jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.
jest u mnie jabłko i orzechy , natychmiast zwróciłam uwagę i postanowiłam ją wypróbować.
Od tamtego czasu robię ją bardzo często i jeszcze mi się nie znudziła. Gorąco polecam wszystkim, ponieważ rzeczywiście jest pyszna. Wprowadzam różne dodatki i mogę serwować ją jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.
- 300 g obranego selera
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- oraz:
świeży szpinak
kiwi
mandarynki
miodowy orkisz preparowany
Wykonanie
Dodać sok z cytryny, cukier, szczyptę soli i wymieszać.
Majonez połączyć z olejem kokosowym / składniki powinny mieć temp. pokojową/.
Do miski z selerem i jabłkiem dodać wiórki kokosowe i majonez z olejem.
Wymieszać , przełożyć do salaterki.
Sałatkę schłodzić.
Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wzbogacając o dodatkowe składniki jako samodzielny posiłek.
Surówkę można podać na liściach świeżego szpinaku z dodatkiem kiwi.
Surówkę można podać na liściach świeżego szpinaku z dodatkiem kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz