Proste, smakowite danie obiadowe z makaronem w roli głównej.
Orecchiette to włoski typ makaronu przypominający swoim kształtem uszka / również włoskie tłumaczenie słowa orecchiette/, który bardzo często przygotowuje się w domach samodzielnie ....próbowałam, nie jest łatwo , wymaga praktyki i cierpliwości.......a więc nie pozostaje nic innego jak kupić gotowy makaron, który wygląda i smakuje tak jak ten oryginalny.
Tym razem smaczne połączenie chrupiacego boczku z pomidorkami koktajlowymi.
Proste dodatki , a efekt smakowy gwarantowany.
Boczek pokroić w kostkę.
Umyte pomidorki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Na głęboką patelnię przełożyć boczek, dodać oliwę i podsmażyć.
Część chrupiacego boczku można odłożyć i posypać makaron tuż przed podaniem.
Część chrupiacego boczku można odłożyć i posypać makaron tuż przed podaniem.
Do podsmażonego boczku dodać pomidorki, posypać oregano.
Smażyć przez kilka minut .
Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron / al dente/.
Ugotowany makaron przecedzić / odłożyć kilka łyżek wody/ i przesypać na patelnię.
Wymieszać , dodać wodę z makaronu / jeśli makaron jest zbyt suchy/ i przełożyć na talerze.
Makaron posypać parmezanem / startym w płatki/ i ozdobić świeżymi listkami oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz