12.09.2014

Makaron orecchiette z pomidorkami i boczkiem

Proste, smakowite danie obiadowe z makaronem w roli głównej.

 Orecchiette to włoski typ makaronu przypominający swoim kształtem uszka / również włoskie tłumaczenie słowa orecchiette/, który bardzo często przygotowuje się w domach samodzielnie ....próbowałam, nie jest łatwo  , wymaga  praktyki  i cierpliwości.......a więc nie pozostaje nic innego jak kupić gotowy makaron, który  wygląda i smakuje tak  jak ten oryginalny.
Tym razem smaczne połączenie chrupiacego boczku z pomidorkami  koktajlowymi.
Proste dodatki , a efekt smakowy gwarantowany.


Składniki / 2 porcje
  • 200 g makaronu orecchiette
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2, 3 plastry  surowego boczku
  • 1 łyżka oliwy.
  • 0,25 łyżeczki oregano
  • ser grana  padano  lub parmezan / do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki oregano /do dekoracji

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę.
Umyte pomidorki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Na głęboką patelnię przełożyć boczek, dodać oliwę i podsmażyć.
Część chrupiacego boczku można odłożyć i posypać makaron tuż przed podaniem.
Do podsmażonego boczku dodać pomidorki, posypać oregano.
Smażyć przez kilka minut .
Doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron / al dente/.
Ugotowany makaron przecedzić / odłożyć kilka łyżek wody/  i przesypać na patelnię.
Wymieszać , dodać wodę z makaronu / jeśli makaron jest  zbyt suchy/ i przełożyć na talerze.
Makaron posypać parmezanem / startym w płatki/ i ozdobić świeżymi listkami oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...