Pyszne , soczyste owoce zapieczone pod pełnoziarnistą kruszonką z chrupiącymi orzechami i migdałami..........
Zapach pieczonych śliwek i maślanego ciasta z dodatkiem orzechów i migdałów trochę kojarzy mi się już z nadchodzącą jesienią. Nic dziwnego, dojrzałe , słodkie śliwki to przecież owoce złotej pory roku. Korzystajmy więc z jej dobrodziejstw i jedzmy śliwki.....w każdej postaci.
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 łyżki pokrojonych migdałów /słupki/
- 2 łyżki pokrojonych orzechów
- 600 g śliwek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki otrębowych chrupek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wszystkie składniki sypkie przesypać do miski, wymieszać.
Dodać miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę.
Dodać pokrojone orzechy i migdały.
Dodać pokrojone orzechy i migdały.
Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.
Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym , cynamonem i chrupkami otrębowymi.
Przykryć przygotowaną kruszonką , posypać płatkami migdałowymi.
Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C
Upieczony deser przestudzić.
świetne połączenie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) pyszności!
OdpowiedzUsuń