Końcem lata chętnie powracam do pieczenia ciast z wykorzystaniem dojrzałych bananów.
Są to muffinki, chlebki, ciasteczka owsiane . Nadal cieszą sie w moim domu wielkim powodzeniem.
Tym razem wykorzystałam swieżo przygotowane małso orzechowe i skorzystałam z bardzo prostego sposobu wykonania ciasta: metodą muffinkową , czyli dwóch misek.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki oleju roslinnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 3 łyżki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyzeczka ekstraktu wanilii
Wykonanie:
Przygotować dwie
miski.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie/mąkę,
proszek, sól/.
W drugiej wymieszać
składniki mokre/ rozgniecione banany,
jajko, miód , masło orzechowe,
mleko, olej i ekstrakt wanilii.
mleko, olej i ekstrakt wanilii.
Zawartość misek połączyć ze sobą.
Ciasto przelać do natłuszczonej foremki keksowej/ /użyłam dwie małe 9-18 cm/.
Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.
Najlepsze .............domowe masło orzechowe
Musiało być wyśmienite, banany i orzechy to wyjątkowo zgrany duet :)
OdpowiedzUsuń