Może to nie jest typowe ciasto, może to jest coś w rodzaju puddingu, ale z pewnością jest to
smaczny i prosty w przygotowaniu deser.
A muszę przyznać , że na co dzień wybieram proste przepisy z niewielka ilością składników , jeszcze chętniej jeśli są dla mnie nowe. Ten deser robiłam po raz pierwszy i jestem z niego bardzo zadowolona. Z pewnością będzie powtórka z małymi poprawkami.
Składniki:
- 200 g herbatników /typu petitki/
- 300 g kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 op.budyniu śmietankowego
- 500 g winogron
Dno foremki i boki /25/23 cm/ wyłożyć herbatnikami /ilość herbatników może być różna od tej podanej w składnikach/.
Jajka, cukier i śmietanę wymieszać przy pomocy miksera /na średnich obrotach/.
Dodać proszek budyniowy ,ponownie wymieszać.
Umyte, osuszone winogrona ułożyć na herbatnikach.
Masą śmietankową zalać owoce.
Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok.40-45 minut.
Upieczony deser wystudzić.
Kroić w kostki całkiem zimny.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń