10.09.2014

Winogrona w śmietankowo-budyniowym kremie


Może to nie jest typowe ciasto, może to jest coś w rodzaju puddingu, ale z pewnością  jest to
 smaczny i prosty w przygotowaniu deser.

A muszę przyznać , że na co dzień wybieram  proste przepisy  z niewielka ilością składników , jeszcze chętniej jeśli  są dla mnie nowe. Ten deser  robiłam po raz pierwszy i  jestem z niego bardzo   zadowolona. Z pewnością  będzie powtórka z małymi poprawkami.

Składniki:
  • 200 g herbatników /typu petitki/
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 150 g cukru 
  • 1 op.budyniu śmietankowego
  • 500 g winogron
Wykonanie:

Dno foremki i boki /25/23 cm/ wyłożyć herbatnikami /ilość herbatników może być różna od tej podanej w składnikach/.

Jajka, cukier i śmietanę wymieszać przy pomocy miksera /na średnich obrotach/.
Dodać proszek budyniowy ,ponownie wymieszać.
Umyte, osuszone winogrona ułożyć na herbatnikach.
Masą śmietankową  zalać owoce.
Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec ok.40-45 minut.
Upieczony  deser  wystudzić.
Kroić  w kostki  całkiem zimny.



1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...