Zdrowe , pożywne i bardzo smaczne danie makaronowe z warzywami.
Muszę przyznać, że makaron gryczany krajanka należy do moich faworytów wśród jakże bogatej rodziny włoskich makaronów. Lubię jego smak , delikatną konsystencję ciasta i mam to szczęście, że mam go na co dziń w zasiegu.
Cebulę i ziemniaki obrać, pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Fasolkę umyć, odciąć końce i podgotować krótko /al dente/ w osolonej wodzie.
Podgotowaną fasolę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Ziemniaki pokroić w paski, cebule posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i mały kawałek papryczki.
Wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć.
Dodać ziemniaki , chwile podsmażyć i podlać niewielka ilością wody /lub bulionu/.
Doprawić do smaku solą, posypać odrobiną tymianku i dusić do miękkości ziemniaków.
Dodać fasolkę, pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami.
Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze.
Danie udekorować świeżymi listkami tymianku.
Królewskie danie! mogłabym pracować u Ciebie jako " tester" :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.............
Usuń