Smaczne, kolorowe i niezwykle proste w wykonaniu odwracane tarty z warzywami.
Tym razem pieczone pomidory i papryka.
Do przygotowania tych wytrawnych tart użyłam ciasta francuskiego i podpieczonych pomidorów oraz w drugiej wersji ciasta brise i pieczonej papryki.
Warzywa można doprawić w/g własnego uznania i wybraćdowolny rodzaj ciasta.
Wspaniały smak pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z delikatnym ciastem daje niesamowity efekt końcowy. Warto spróbować.
Tarty z pomidorami
Wykonanie:
/skórką do spodu/.
Każdy pomidor posmarować zielonym sosem, posypać pieprzem, skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st C i zapiekać przez ok.20 min
Przestudzić.
Przygotować foremki na tartaletki.
Spód każdej z nich wypełnić upieczonymi pomidorkami /skórką do spodu/ , można dołożyć pokrojone oliwki.
Z ciasta francuskiego wyciąć koła nieco większe niż foremki.
Każdym krążkiem ciasta przykryć pomidory , docisnąć brzegi , nakłuć wierzch.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st.C na ok.15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.
Podawać ciepłe ozdobione świeżymi listkami majeranku , tymianku, bazylii lub pietruszki.
Do przygotowania tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto brise.
Tarty z pieczoną papryką
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem.
Dodać sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę wody .
Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.
Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.
Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.
Do przygotowania tart można użyć gotowe ciasto francuskie lub zagnieść samodzielnie proste, kruche ciasto brise.
Tarty z pieczoną papryką
Mąkę posiekać z masłem.
Dodać sól i zagnieść ciasto dodając odrobinę wody .
Gładkie jednolite ciasto schłodzić.
Paprykę w całości upiec w piekarniku.
Obrać, pokroić w paseczki doprawić do smaku, skropić oliwą i nałożyć do foremek/ tartaletki/.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek.
Każdą foremkę z nadzieniem nakryć krążkami ciasta, docisnąć po brzegach, nakłuć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C ok.15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremek , odwrócić i przełożyć na kratkę kuchenną.
Świetnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńDo tej pory tarta tatin kojarzyła mi się tylko z karmelizowanymi jabłkami... świetny pomysł, spróbuję zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńkapitalne:) nie można od nich oderwać wzroku:)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń