Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z owocami morza .
Przyznam, że makaron ten przygotowałam samodzielnie po raz pierwszy i jest to moja osobista improwizacja. Do tej pory jadłam tylko gotowe makarony z sosami rybnymi lub owocami morza, ponieważ nie mam zbyt dużej wiedzy ani doświadczenia w ich przygotowaniu.
Mój sos zrobiłam ze świeżej mieszanki , ale myślę ,że mrożona będzie równie smaczna
Przecież nie każdy ma dostęp do świeżych ryb , a warto chociaż raz spróbować takie właśnie połączenie smaków.
Na głębokiej patelni
rozgrzać oliwę.
Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty
przez praskę czosnek, kawałek drobno pokrojonej papryczki.
Chwilę podsmażyć.
Dodać owoce morza,
wymieszać i krótko poddusić .
Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
Wlać pomidory / pokrojone/ wraz z zalewą i dusić , aż owoce będą wystarczająco miękkie,
dodać zieloną pietruszkę
dodać zieloną pietruszkę
Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
W międzyczasie ugotować spaghetti / al dente/ .
Przecedzić i przesypać na patelnię z sosem.
Wymieszać i przełożyć na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz