03.09.2014

Pasta warzywna z białą fasolą lub ryżem

Warzywa duszone z pomidorami /kompozycja dowolna/ można połączyć z ugotowaną, zmiksowaną  fasolą uzyskując w ten sposób pyszną pastę do smarowania pieczywa.

Jeśli warzywa połączymy  z ugotowanym ryżem powstanie nowy smak  pasty i nieco inna konsystencja ..... równie świetna do smarowania chleba.


  •  1 cebula czerwona
  •  kawałek pora
  • 1 marchew
  •  0,5  małego selera korzeniowego
  • 0,5 papryki czerwonej 
  • 0,5 papryki żółtej
  • 2 ppomidory
  •  3-4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 300 g passaty  pomidorowej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej  w proszku
  • papryka ostra /do smaku
  • sol pieprz  /do smaku
  • zielona pietruszka
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 300 g ugotowanej, białej fasoli /puszka

Wykonanie:

-Warzywa dokładnie umyć, obrać.
-Cebule, paprykę, pomidor koper pokroić w kostkę ,  pora w krążki , seler , marchewkę zetrzeć na tarce.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z podsmażyć cebule oo porem.
-Dodać marchewkę, seler i  podsmażyć kilka minut.
-Wsypać pozostałe warzywa, doprawić do smaku i wymieszać.
-Wlać sos pomidorowy , połączyć z warzywami,  dusić na małym ogniu do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.
-Przestudzone warzywa przełożyć czy misy melaksera, dodać odsączoną fasolę, zieloną pietruszkę i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji / czyli gładkiego kremu /
-Gotową masę  przełożyć do pojemnika, posypać kminem / można polać odrobiną drobiną oliwy / i schłodzić.
-Podawać z pieczywem.

Zmiksowaną masę warzywną  można połączyć z ugotowanym brązowym ryżem.
Otrzymamy w ten sposób  pyszną ryżowo-warzywną pastę / paprykarz / do chleba .


1 komentarz: