Warzywa duszone z pomidorami /kompozycja dowolna/ można połączyć z ugotowaną, zmiksowaną fasolą uzyskując w ten sposób pyszną pastę do smarowania pieczywa.
Jeśli warzywa połączymy z ugotowanym ryżem powstanie nowy smak pasty i nieco inna konsystencja ..... równie świetna do smarowania chleba.
- 1 cebula czerwona
- kawałek pora
- 1 marchew
- 0,5 małego selera korzeniowego
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki żółtej
- 2 ppomidory
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g passaty pomidorowej
- 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- papryka ostra /do smaku
- sol pieprz /do smaku
- zielona pietruszka
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 300 g ugotowanej, białej fasoli /puszka
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć, obrać.
-Cebule, paprykę, pomidor koper pokroić w kostkę , pora w krążki , seler , marchewkę zetrzeć na tarce.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z podsmażyć cebule oo porem.
-Dodać marchewkę, seler i podsmażyć kilka minut.
-Wsypać pozostałe warzywa, doprawić do smaku i wymieszać.
-Wlać sos pomidorowy , połączyć z warzywami, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.
-Przestudzone warzywa przełożyć czy misy melaksera, dodać odsączoną fasolę, zieloną pietruszkę i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji / czyli gładkiego kremu /
-Gotową masę przełożyć do pojemnika, posypać kminem / można polać odrobiną drobiną oliwy / i schłodzić.
-Podawać z pieczywem.
Zmiksowaną masę warzywną można połączyć z ugotowanym brązowym ryżem.
Otrzymamy w ten sposób pyszną ryżowo-warzywną pastę / paprykarz / do chleba .
świetne na kanapke:)
OdpowiedzUsuń