7.09.2014

Kruche ciastka kokosowe z płatkami "corn flaces"

Kruche ciastka kokosowe obtoczone  chrupiącymi płatkami kukurydzianymi  to pyszne , popularne  włoskie ciasteczka o nazwie rose del deserto /róże pustyni/.
Zamiast kokosu do kruchego ciasta dodaje się najczęściej zmielone migdały.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g płatków kukurydzianych


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem  i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku , mąkę wymieszaną z proszkiem, sól i kokos.
Ciasto wstawić na 40 minut do lodówki.
Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w płatkach kukurydzianych .
Piekarnik nastawić na 180 st.C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kulki ciasta ułożyć na blaszce zachowując odstępy.
Piec ok. 15-20 minut.




1 komentarz:

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...