02.09.2014

Paprykarz warzywny z ryżem

Pyszne , warzywno-ryżowe  smarowidło do pieczywa.

Świeże  sezonowe warzywa to podstawowe składniki popularnego paprykarzu.
 Najważniejszą rolę odgrywa w nim oczywiście papryka. Pozostałe składniki można dowolnie komponować według własnego smaku. Dodatek ryżu podnosi wartości odżywcze pasty  , a dodatkowo jeśli użyjemy razowego /brązowego/.
Dodatek  gotowanej /lub konserwowej/ rybki przypomni nam dawne czasy............bo wielu z  nas pamięta popularny paprykarz szczeciński /nawet nie wiem , czy  jest jeszcze w sprzedaży..../





    Składniki:

  • 1  duża papryka czerwona
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1/2 selera/ korzeniowego
  • 1 pietruszka /korzeń
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona pietruszka
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1,5 szklanki ryżu
  • bulion warzywny

Wykonanie:

-Warzywa obrać. 
-Ryż ugotować do miękkości / w bulionie warzywnym /, ale powinien pozostać sypki.
-Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce lub grubych oczkach.
-Cebulę  i paprykę pokroić w  kostkę.
-Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i  pokroić. 
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć.
-Wsypać pozostałe warzywa, wymieszać  i  dusić kilka minut.
-Dodać koncentrat  pomidorowy, doprawić do smaku i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. / w razie  potrzeby podlać bulionem /.
-Warzywa powinny być miękkie.
-Gęsty, jednolity  sos pomidorowo-warzywny połączyć  stopniowo z ugotowanym ryżem.
-Jeśli wymaga doprawić do smaku.



3 komentarze:

  1. Super fotki, zachęcające do zrobienia . http://kucharka-pieczarka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygląda, lubię takie pasty na kanapke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń