Pyszne , warzywno-ryżowe smarowidło do pieczywa.
Świeże sezonowe warzywa to podstawowe składniki popularnego paprykarzu.
Najważniejszą rolę odgrywa w nim oczywiście papryka. Pozostałe składniki można dowolnie komponować według własnego smaku. Dodatek ryżu podnosi wartości odżywcze pasty , a dodatkowo jeśli użyjemy razowego /brązowego/.
Dodatek gotowanej /lub konserwowej/ rybki przypomni nam dawne czasy............bo wielu z nas pamięta popularny paprykarz szczeciński /nawet nie wiem , czy jest jeszcze w sprzedaży..../
-
Składniki:
- 1 duża papryka czerwona
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1/2 selera/ korzeniowego
- 1 pietruszka /korzeń
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- zielona pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 szklanki ryżu
- bulion warzywny
Wykonanie:
-Warzywa obrać.
-Ryż ugotować do miękkości / w bulionie warzywnym /, ale powinien pozostać sypki.
-Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce lub grubych oczkach.
-Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
-Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć.
-Wsypać pozostałe warzywa, wymieszać i dusić kilka minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. / w razie potrzeby podlać bulionem /.
-Warzywa powinny być miękkie.
-Gęsty, jednolity sos pomidorowo-warzywny połączyć stopniowo z ugotowanym ryżem.
-Jeśli wymaga doprawić do smaku.
Super fotki, zachęcające do zrobienia . http://kucharka-pieczarka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, lubię takie pasty na kanapke:)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń