Trochę dziwne zestawienie składników, ale w efekcie końcowym sałatka
okazała się bardzo smaczna.
Figa indyjska, opuncja, figa kaktusowa.........to soczysty , słodki owoc tropikalny , który może przybierać różne barwy / żółty, czerwony, różowy/ . Ponieważ owoce te są mało popularne, nie bardzo wiemy, co z nich zrobić , kiedy uda nam się je zdobyć.
Na południu Europy można je kupić w sklepie przez cały sezon. Ale , jak jeść ? Najlepiej z jeść je
na surowo / nie za dużo /................lub wrzucić do sałatki, najlepiej owocowej.
Uwaga! owoce należy obierać w rękawiczkach ,bo przecież figi indyjskie należą do rodziny kaktusowatych.
Wykonanie:
Sałatkę umyć, osuszyć.
Brzoskwinie obrać , pokroić w cząstki.
Figi orać , pokroić w plastry / pamiętając o tym, że figi należy
obierać w rękawiczkach ,bo bardzo kłujką.../
obierać w rękawiczkach ,bo bardzo kłujką.../
Pomidorki umyć , pokroić na połówki.
W misce umieścić sałatkę, brzoskwinie i pomidory.
Dodać grubo startą marchew i pokrojone figi.
Składniki polać sosem koperkowo-ziołowym.
Jeśli wymaga doprawić do smaku i wymieszać.
Bardzo fajny pomysł. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałem opuncji do sałatek, a widzę, że to był błąd :)
OdpowiedzUsuń