Gnocchi , czyli włoskie kluski ziemniaczane , to proste, niezwykle popularne danie ,
szczególnie na północy kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby.
szczególnie na północy kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby.
Najczęściej jednak z sosami , masłem szałwiowym lub pancettą.
Najbardziej popularne sosy to: pomidorowy,
boloński ,
grzybowy,
serowy,
bazyliowy,
orzechowy .
boloński ,
grzybowy,
serowy,
bazyliowy,
orzechowy .
Aby sos łatwiej wtopił się w kluski można wykonać w kluseczkach malutkie rowki widelcem lub używając do tego celu specjalnej drewnianej deseczki z nacięciami.
Aby uzyskać ciasto o właściwej konsystencji należy użyć odpowiednich , mączystych ziemniaków.
Najczęściej na 300 g ugotowanych ziemniaków należy dodać 100 g mąki..............,ale
jak to zwykle bywa , również na gnocchi istnieje wiele różnych recept i przepisów .
....i jeszcze jedna kwestia..............dodawać jajka, czy nie?
Nawet we włoskich przepisach i w praktyce .............róznie to bywa...
jak to zwykle bywa , również na gnocchi istnieje wiele różnych recept i przepisów .
....i jeszcze jedna kwestia..............dodawać jajka, czy nie?
Nawet we włoskich przepisach i w praktyce .............róznie to bywa...
Składniki:
- 1 kg ziemniaków / mączystych/ ugotowanych w mundurkach
- ok. 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- sól / do smaku
- mąka semola /do podsypania
lub
1 kg ziemniaków
300 g mąki
1 jajo
sól
1 kg ziemniaków
300 g mąki
1 jajo
sól
Wykonanie:
Ugotowane, lekko przestudzone ziemniaki obrać.
Przecisnąć przez praskę/lub zmielić w maszynce/.
Mąkę umieścić na stolnicy, dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, jajka, ser, sól i krótko wyrobić jednorodne ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki.
Podsypując mąką uformować wałeczki grubości palca.
Pokroić je na 2,5-3 cm kawałeczki i każdy zrolować za pomocą widelca /brzuszkiem/ tworząc malutkie rowki.
Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzącą , osoloną wodą.
Gotować do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową .
Podawać z ulubionym sosem.
z sosem bolońskim
z sosem bolońskim
Super inspiracje! U mnie dziś podobnie - tylko że kopytka, z sosem gorgonzola. Moja ulubiona wersja :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, a czy ser może być inny?
OdpowiedzUsuńDoczytałam, że to po prostu parmezan:-)
Usuńtak , może być parmezan, ale można też całkiem zrezygnować z sera.
Usuń