Niezwykle prosty przepis na pyszne muffinki z dodatkiem musli
i płatków kukurydzianych. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Ciasto przygotowuje się tradycyjnym sposobem w dwóch miskach i wypieka w foremkach muffinkowych.
i płatków kukurydzianych. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Ciasto przygotowuje się tradycyjnym sposobem w dwóch miskach i wypieka w foremkach muffinkowych.
Składniki: /10-12 szt/
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki musli /zbożowe z orzechami/
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 5 łyżek oleju arachidowego
- miód i płatki kukurydziane /do dekoracji
- lub czekolada
Wykonanie:
Dodać musli, płatki ,cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jaja, lekko ubić
widelcem, dodać maślankę i olej / temp.pokojowa/.
Mieszankę płynną wlać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać .
Foremkę do
muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.
Przygotowane ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz