03.03.2012

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami


Dziś propozycja na szybkie danie  z makaronu i tuńczyka  w sosie pomidorowym.
Smaczne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu, bo  potrzebujemy tylko tyle czasu ile trwa
 gotowanie makaronu  /czyli8-10 min./
Do dzisiejszego dania użyłam makaronu spaghetti pełnoziarnistego "di farro",ale można wykorzystać każdy inny rodzaj .
"Farro" jest to odmiana pszenicy/ w naszym języku to nazwa pszenicy płaskurki/. Nazwą tą we Włoszech określa się często orkisz. "Farro" można kupić w postaci ziarenek przypominających wyglądem ciemny ryż/stosowany w sałatkach i zupach/, a także w postaci zmielonej, czyli mąki. Można również kupić gotowe półprodukty , a są to najczęściej  makarony o rożnych kształtach. Makaron taki jest lekkostrawny, bogaty w błonnik,ale zawiera mniej kalorii niż  zrobiony z białej, zwykłej mąki pszennej.  Jest bardzo smaczny.




Składniki:/dla 4 osób/
  • 320 g makaronu spaghetti/razowy- orkiszowy/
  • 400 g sosu pomidorowego z  puszki/lub z butelki/
  • 150 g tuńczyka z puszki/w sosie własnym/
  • mała cebulka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżki kaparów
  • czarne oliwki/ ilość w-g uznania/
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • świeża zielona pietruszka
  • pieprz do smaku
  • sól lub ziołowa przyprawa warzywna



Wykonanie:
Makaron ugotować w/g zaleceń  zaleceń producenta.
 Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, papryczkę i lekko podsmażyć.
Po kilku minutach  wlać przecier pomidorowy i kontynuować gotowanie na małym ogniu/ kolejne kilka minut/. 
Tuńczyka przecedzić z zalewy , rozdrobnić lekko widelcem i połączyć z  sosem pomidorowym. 
Dodać kapary/przepłukać wcześniej z soli/ , oliwki, doprawić do smaku przyprawą ziołową  i pieprzem. 
Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do sosu pomidorowo-rybnego. 
Gotowe spaghetti wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną pietruszką. 



4 komentarze:

  1. moje ulubione spaghetti, wygląda bardzo apetycznie :) Polecam z domowym makaronem pełnoziarnistym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za fajną propozycje,ale mam ostatnio bardzo czasu ,a bardzo szeroki dostęp do pysznych oryginalnych,gotowych makaronów.Muszę się nimi zadowolić.

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam spaghetti z tuńczykiem z puszki. A wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...