Zdecydowany, serowy akcent, mocny ziołowy aromat. To wszystko składa się na ciekawy smak dania makaronowego.
Składniki:/dla 2 osób/
- 160-200 g makaronu kolanka /o smaku pomidorowym/
- 1,5 łyżki sera gorgonzola
- 1 łyżka mleka
- 50 g masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Pietruszkę, szczypiorek, tymianek dokładnie wypłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Ugotować al dente makaron.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać chwilę do rozpuszczania się składników. Dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Do powstałego sosu serowego dodać posiekane zioła, wymieszać i połączyć z przecedzonym makaronem.
Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, a z solą należy postępować dość ostrożnie, ponieważ dodany do sosu ser jest dość słony.
Ugotować al dente makaron.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać chwilę do rozpuszczania się składników. Dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Do powstałego sosu serowego dodać posiekane zioła, wymieszać i połączyć z przecedzonym makaronem.
Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem, a z solą należy postępować dość ostrożnie, ponieważ dodany do sosu ser jest dość słony.
bardzo fajny pomysł na sos, ale ja nie przepadam za kolankami, wolę świderki do takich sosów ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Wypróbuję! Pozdrawiam ✿ܓ
OdpowiedzUsuńM.
Pysznie wygląda, na pewno spróbuję. Ale musisz wstawiać spację po każdej kropce i przecinku, bo fatalnie się to czyta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ok.....nie zwróciłam na to uwagi, ale każda wskazówka jest mile widziana.
Usuńfajne i lekkie, bombowy kolor makaronu.
OdpowiedzUsuń