3/19/2012

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym





Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.
Do przygotowania  tego makaronu tagliatelle  użyłam  grzybów o nazwie
 pioppini /poch.Italia/
Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania sosu grzybowego z dodatkiem śmietany.

Składniki/ dla 4 osób/



  • 320-400 g makaronu tagliatelle
  • 250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany/do gotowania/
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona, świeża  pietruszka

tabela wartości próbna!!!!!



Wykonanie:
Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W  międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Posypać obficie zieloną pietruszką.




2 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia! A sposób na makaron z pewnością bardzo smaczny. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne są te małe grzybki;)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)