Sos grzybowy to jeden z najbardziej znanych i lubianych dodatków do dań mięsnych i makaronowych. Najsmaczniejszy to ten przygotowany w sezonie grzybobrania: pachnący,aromatyczny i bardzo smaczny. W ciągu całego roku możemy jednak korzystać z naszych przetworów, mrożonek i suszów.
Do przygotowania tego makaronu tagliatelle użyłam grzybów o nazwie
pioppini /poch.Italia/
Grzybki maja bardzo ładny brązowy kolor, są malutkie i pachnące.Są one idealne do przygotowania sosu grzybowego z dodatkiem śmietany.
Składniki/ dla 4 osób/
- 320-400 g makaronu tagliatelle
- 250 g grzybów/świeże, mrożone,z zalewy/
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany/do gotowania/
- sól i pieprz do smaku
- zielona, świeża pietruszka
Wykonanie:
Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Posypać obficie zieloną pietruszką.
Posypać obficie zieloną pietruszką.
Przepiękne zdjęcia! A sposób na makaron z pewnością bardzo smaczny. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle śliczne są te małe grzybki;)
OdpowiedzUsuń