3/31/2012

Makaron ruote z sosem porowym i brokułem /romanesco/

Bardzo lubię makarony z sosami warzywnymi i przygotowuję  je  bardzo często.
Jest to dla mnie najlepszy sposób na szybkie danie i zdrowe połączenie składników.
Makarony  mogą  mieć różne kształty, a na sosy nadają się prawie  wszystkie warzywa. 
 Tym razem przygotowałam makaron z sosem porowo-śmietankowym , a całe danie uzupełniłam ozdobnym brokułem, który w Italii nazywa się cavolo romano lub broccolo romanesco.
A tak szczerze , to nie wiem,czy jest to brokuł,czy..... kalafior...?.

Cavolo-broccolo romanesco lub romano



Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu kółeczka /ruote/
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany  do gotowania /użyłam sojowej/
  • sól i pieprz do smaku
oraz
kilka różyczek brokuła/użyłam  broccolo romano/
liście pora i cienkie plastry marchewki do dekoracji

Wykonanie:

Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie /można na parze/. 
Warzywo powinno być miekkie, ale jędrne. Nastawić wodę na makaron i ugotować w/g zaleceń producenta. W międzyczasie  pokroić cienko  dokładnie umyty por. Na  głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić krążki pora  , czosnek i dusić kilka minut. Dodać śmietanę,  zagotować /bardzo krótko/, doprawić do smaku solą , zdjąć z ognia, przelać do wysokiego naczynia i zmiksować. Powstały sos  wlać  z powrotem na patelnię i  podgrzać. Ugotowany, odcedzony makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć różyczki brokuła, ozdobić świeżym porem , cieniutkimi paseczkami marchewki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)