Jajka doskonale smakują z tuńczykiem,makrelą,łososiem,ze śledzikiem ,a więc postanowiłam zrobić do nich farsz rybny.Tym razem wybór padł na sardynki.Dodatkowo kilka filecików anchois i jajka zyskały na smaku:mocny i zdecydowany.
Przystawka z jajek i sardynek ,którą przygotowuje się bardzo szybko ,może wizualnie i smakowo zaskoczyć naszych gości.
Składniki:- 3 jajka ugotowane na twardo
- malutka puszka sardynek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka dobrego majonezu
- ok 1 łyżeczki posiekanej cebuli
- kilka filecików anchois lub malutkich sardynek/do dekoracji/
- zielona pietruszka
- kilka liści sałaty
- kilka plastrów cytryny do dekoracji
- pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Ugotowane jajka obrać, przekroić na polówki i wyjąć i żółtka. Zetrzeć żółtka na tarce lub przetrzeć przez sito,połączyć z odsączonymi sardynkami i wyrobić na gładką masę.Dodać majonez,musztardę,cebulkę,sól i pieprz.Masę dokładnie wymieszać.Napełniać białka przygotowanym farszem.Na półmisku ułożyć liście sałaty,na niej faszerowane jajka.Na każdej połówce ułożyć filecik anchois,zieloną pietruszkę i mały kawałeczek cytryny.Półmisek z jajkami ozdobić plastrami cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz