29.03.2012

Jajka faszerowane sardynkami



Jajka doskonale smakują z tuńczykiem,makrelą,łososiem,ze śledzikiem ,a więc  postanowiłam  zrobić do nich farsz rybny.Tym razem wybór padł na sardynki.Dodatkowo kilka filecików anchois i jajka  zyskały na smaku:mocny i zdecydowany.

Przystawka z jajek i sardynek ,którą przygotowuje się bardzo szybko ,może wizualnie i smakowo zaskoczyć naszych gości.
Składniki:



  •  3 jajka ugotowane na twardo
  • malutka  puszka sardynek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka dobrego majonezu
  •  ok 1 łyżeczki  posiekanej cebuli
  • kilka filecików anchois lub malutkich sardynek/do dekoracji/
  • zielona pietruszka
  • kilka liści sałaty
  • kilka plastrów cytryny do dekoracji
  • pieprz świeżo zmielony









Wykonanie:
Ugotowane jajka obrać, przekroić na polówki i wyjąć i żółtka. Zetrzeć żółtka  na  tarce lub przetrzeć przez sito,połączyć z odsączonymi sardynkami i wyrobić na gładką masę.Dodać majonez,musztardę,cebulkę,sól i pieprz.Masę dokładnie wymieszać.Napełniać białka przygotowanym farszem.Na półmisku ułożyć liście sałaty,na niej faszerowane jajka.Na każdej połówce ułożyć filecik anchois,zieloną pietruszkę i mały kawałeczek cytryny.Półmisek z jajkami ozdobić plastrami  cytryny  i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz