3/20/2012

Makaron świderki/ fusilli/ w pesto z rukoli

Pesto  z rukoli ma piękny intensywnie zielony kolor. Ma mocny zdecydowany smak,  lekko orzechowy i ciut gorzki.
Ale wystarczy dodać  odrobinę kremowego serka, by  delikatnie go złagodzić. 
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Dzięki temu możemy przygotować szybkie, aromatyczne danie makaronowe.




Składniki:/dla 4 osób/


  • 320 g  makaronu świderki/fusilli/
  • 50-80 g rukoli
  • 50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstravergine







Wykonanie:


Pesto: rukolę umyć,osuszyć  odciąć końcówki. W melakserze zmiksować razem  orzeszki/migdały/3-4 łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Następnie dodać rukolę i miksując dodać resztę oliwy do uzyskania kremowej konsystencji. Na samym końcu dodać ser. Można przygotować większą ilość pesto,  przełożyć do małych pojemniczków ,zamrozić i  wykorzystać kiedy tylko mamy ochotę

 Pesto odstawić do schłodzenia. Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko, w schłodzonym  pojemniku.
Makaron ugotować w/g zaleceń producenta, przecedzić i połączyć z zimnym  pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można  rozrzedzić odrobiną wody z gotującego  się makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym serkiem. Podawać  zaraz po przyrządzeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (12) avocado (4) bakalie (10) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (11) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (13) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (9) śliwki (12) żurawina (8)