Pesto z rukoli ma piękny intensywnie zielony kolor. Ma mocny zdecydowany smak, lekko orzechowy i ciut gorzki.
Ale wystarczy dodać odrobinę kremowego serka, by delikatnie go złagodzić.
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Ale wystarczy dodać odrobinę kremowego serka, by delikatnie go złagodzić.
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Dzięki temu możemy przygotować szybkie, aromatyczne danie makaronowe.
- 320 g makaronu świderki/fusilli/
- 50-80 g rukoli
- 50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego sera parmezan
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstravergine
Wykonanie:
Pesto: rukolę umyć,osuszyć odciąć końcówki. W melakserze zmiksować razem orzeszki/migdały/3-4 łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Następnie dodać rukolę i miksując dodać resztę oliwy do uzyskania kremowej konsystencji. Na samym końcu dodać ser. Można przygotować większą ilość pesto, przełożyć do małych pojemniczków ,zamrozić i wykorzystać kiedy tylko mamy ochotę.
Pesto odstawić do schłodzenia. Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko, w schłodzonym pojemniku.
Makaron ugotować w/g zaleceń producenta, przecedzić i połączyć z zimnym pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można rozrzedzić odrobiną wody z gotującego się makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym serkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz