Pesto  z rukoli ma piękny intensywnie zielony kolor. Ma mocny zdecydowany smak,  lekko orzechowy i ciut gorzki. 
Ale wystarczy dodać odrobinę kremowego serka, by delikatnie go złagodzić.
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Ale wystarczy dodać odrobinę kremowego serka, by delikatnie go złagodzić.
Podobnie jak pesto z bazylii również doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów.
Dzięki temu możemy przygotować szybkie, aromatyczne danie makaronowe.
.jpg)
- 320 g makaronu świderki/fusilli/
- 50-80 g rukoli
- 50 g orzeszków piniowych/użyłam migdały/
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego sera parmezan
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ekstravergine
Wykonanie:
Pesto: rukolę umyć,osuszyć  odciąć końcówki. W melakserze zmiksować razem  orzeszki/migdały/3-4 łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Następnie dodać rukolę i miksując dodać resztę oliwy do uzyskania kremowej konsystencji. Na samym końcu dodać ser. Można przygotować większą ilość pesto,  przełożyć do małych pojemniczków ,zamrozić i  wykorzystać kiedy tylko mamy ochotę. 
 Pesto odstawić do schłodzenia. Aby zachować soczystą zieleń sosu należy miksować go krótko, w schłodzonym  pojemniku.
Makaron ugotować w/g zaleceń producenta, przecedzić i połączyć z zimnym  pesto/ilość wg uznania i naszego gustu/ Sos można  rozrzedzić odrobiną wody z gotującego  się makaronu lub połączyć z ulubionym kremowym serkiem. Podawać  zaraz po przyrządzeniu.
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz